Nova vest
Fudbal

Sreda, 15.03.2023.

16:22

Traže od UEFA da izbaci Belorusiju

Više od 100 poslanika Evropskog parlamenta uputilo je pismo predsedniku UEFA Aleksandru Čeferinu.

Izvor: B92

Autor:B92

Traže od UEFA da izbaci Belorusiju
Foto: Profimedia

Oni traže da se Belorusiji zabrani učešće u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Poslanici iz različitih grupacija naveli su da reprezentacija Belorusije ne bi trebalo da bude u mogućnosti da se takmiči, zbog lošeg stanja ljudskih prava u toj zemlji.

"Ovde nisu samo vrednosti UEFA u pitanju, već i reputacija i imidž UEFA u demokratskim društvima i međunarodnoj zajednici", navodi se u pismu.

Sud u Belorusiji u odsustvu je prošle nedelje osudio liderku opozicije Svetlanu Tihanovskaju na 15 godina zatvora. Ona je između ostalog proglašena krivom za zaveru sa ciljem zbacivanja vlade.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko saveznik je ruskog predsednika Vladimira Putina u ratu koji se od februara prošle godine vodi u Ukrajini.

Rusija je zbog pokretanja vojne intervencije u Ukrajini suspendovana iz svih takmičenja UEFA i Međunarodne fudbalske federacije (FIFA).

Beloruskim timovima i selekcijama zabranjeno je da domaće utakmice igraju u svojoj zemlji, a ti mečevi se igraju bez prisustva publike.

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024. godine u Nemačkoj, Belorusija počinje u Novom Sadu utakmicom protiv Švajcarske (25. mart, 18.00).

Većina svetskih sportskih saveza suspendovala je ruske i beloruske sportiste, ali je nedavno takva odluka promenjena u mačevanju i džudou.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve