Nova vest
Fudbal

Sreda, 08.02.2023.

17:50

Nevil: Rivalima Sitija se ne dopada to što rade

Gari Nevil, bivši kapiten Mančester junajteda, smatra da mnogi klubovi iz Premijer lige žele da Mančester siti bude kažnjen.

Izvor: Z.K.

Autor: Z.K.

Nevil: Rivalima Sitija se ne dopada to što rade
Foto: Profimedia

Premijer liga je proteklih dana objavila optužbu protiv "građana", da su od 2009. do sezone 2017/18 prekršili više od 100 pravila takmičenja i mnogi sada očekuju da stvar bude isterana do kraja.

Pre svih rivali Sitija, Liverpul, Mančester junajted, Čelsi, Arsenal i Totenhem, klubovi koji sa "građanima" čine takozvanu "veliku šestorku".

"Imamo apsolutno poštovanje prema onome što je Siti uradio na terenu u proteklih sedam ili osam godina. Oni tvrde da nisu uradili ništa pogrešno i mislim da im se ne dopada to što im ostatak elite ne veruje. Klubovi kao Mančester junajted, Liverpul, Arsenal, istorijski, tradicionalni klubovi, ne vole ideju da se pojavi neko novi u bloku i radi to što radi. Siti u narednih nekoliko meseci mora da iskoristi to u svoju korist, pod mentalitetom 'svi su protiv nas'. Malo sam zabrinut zbog toga šta se dešava unutar kluba sa fudbalske strane i kako igraju. Nešto nije u redu", smatra Nevil.

Zanimljivo je da je Nevil protiv pravila o Finansijskom fer-pleju.

"Nisam pristalica FFP. To znači da su uvek isti klubovi u vrhu, jer su njihovi prihodi veći i uvek ćete imati manje klubove niže na tabeli, jer ne mogu da se takmiče sa tim prihodima. Potrebna nam je održivost i kontrola troškova u fudbalu, a ovo što sledi je jedna od najvećih odluka u fudbalu u narednih 12 do 18 meseci. Kada pričam sa vlasnicima u Premijer ligi šta ih brine, oni nisu protiv lokalnih biznismena. Oni su protiv vlasnika koji imaju milijarede funti i novac nije problem. Mora da bude neki nivo kontrole. Nebitno da li je Mančester siti kriv ili ne, to će se sve rešiti u narednih šest meseci ili koliko god već", dodao je Nevil.

Takođe, bivši reprezentativac Engleske veruje da bi Mančester junajted imao daleko više uspeha da je sve drugačije.

"Da se u fudbalu radi o istinskoj održivosti, Mančester junajted bi verovatno uvek osvajao ligu. Njihovi prihodi su tako visoko, uvek bi imali novca da troše na igrače, tako da bi to postalo nekorektno prema drugima. Nikada ne bismo imali Bornmut, Brajton ili Brentford da nema fudbala koji finansiraju vlasnici. Kada je Mančester siti počeo da prikazuje da su im sponzorski prihodi veći od Mančester junajteda, Reala i Liverpula, ljudi su počeli da misle da nešto nije u redu. Siti nikada ne može da bude tako velik kao Junajted na globalnoj skali, ali ima veći prihod trenutno. To je prilično neverovatno i oni će morati da odgovore na to. Vlasnici moraju da se opravdaju jer pokaže li se da su krivi, biće to veliki problem za njih i uništiće reputaciju", zaključio je Nevil.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve