Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 03.10.2022.

14:10

Peres: Fudbal je bolestan, lek je Superliga

Florentino Peres, predsednik Real Madrida, ne odustaje od projekta Superlige.

Izvor: Z.K.

Autor: Z.K.

Peres: Fudbal je bolestan, lek je Superliga
Foto: Profimedia/JAVIER CARDONA/PI

Peres, koji je bio glavni u projektu koji je propao 2021. godine, posle negativne reakcije navijača širom Evrope, na godišnjem sastanku Reala ponovo je izrazio želju da se takmičenje formira.

"Da bi se problem rešio, prvo morate da priznate sebi da imate problem. Naš sport je bolestan. Gubi liderstvo kao globalni sport. Ne sme da nas zbuni uticaj toga to što je Real osvojio Ligu šampiona kada smo bili uključeno u sedam mečeva najvišeg intenziteta i interesa. To je bio rezultat žreba i kvaliteta i veličine našeg tima. Bio je to spektakl koji je pomogao da vratimo uzbuđenje kod navijača", kaže Peres.

On dodaje da su promene u evorpskom fudbalu neophodne.

"Zato i verujemo da evropska klupska takmičenja moraju da se menjaju, da ponude navijačima vrhunske mečeve među najjačim timovima, sa najboljim igračima", dodao je prvi čovek Reala.

Čelnik kraljevskog kluba je sve uporedio sa tenisom, dao je primer što su uradili članovi velike trojke, Federer, Đoković i Nadal.

"U tenisu, Nadal i Federer su igrali 40 puta u 15 godina. Nadal i Đoković su igrali 59 mečeva u 16 godina. U fudbalu, sa Liverpulom smo igrali samo devet puta za 67 godina. S Čelsijem četiri puta u istoriji takmičenja. Kakvog smisla ima uskraćivati navijače za sve te mečeve?", upitao je Peres.

Sve je pokazao na primeru Reala koji je na listi najuspešnijih klubova u svetu sporta tek na 13 mestu.

"Bili smo na vrhu svih sportova, sada smo pali na 13. mesto. Preteklo nas je 12 američkih klubova iz raznih sportova. Mora da u SAD rade nešto veoma dobro, a da je u Evropi veoma loše. Fudbal gubi globalnu bitku sa drugim sportovima i drugim platformama. Potrebno nam je profesionalano, moderno, transparentno vođstvo, koje nije bazirano na starim strukturama iz proteklog veka", zaključio je predsednik Reala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve