Nova vest
Fudbal

Utorak, 27.09.2022.

19:15

Mitrović i Vlahović uveli Srbiju u elitu!

Fudbaleri Srbije savladali su Norvešku u Oslu (2:0) i plasirali se u A diviziju Lige nacija.

Izvor: MT

Autor: MT

Mitrović i Vlahović uveli Srbiju u elitu!
Foto: FSS

Bio je ovo direktan duel za plasman u elitu, s tim da je izabranicima Dragana Stojkovića Piksija, zbog poraza u Beogradu od Skandinavaca (0:1), igrala samo pobeda.

Do nje su i došli, zahvaljujući golovima Dušana Vlahovića u 42, odnosno Aleksandra Mitrović u 54. minutu.

Srbija je ovu grupu 4 B Lige nacija završila na prvom mestu sa 13 bodova, tri više od Norveške. Treća je Slovenija sa šest, dok je Švedska poslednja sa četiri boda.

Pored plasmana u viši rang, Srbija je obezbedila baraž za EURO 2024, a takođe i drugi šešir na žrebu za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

Ovo je bila poslednja zvanična utakmica za "orlove" pred Mundijal u Kataru i duel sa Brazilom 24. novembra.

Srbija je delovala smušeno u uvodnoj fazi utakmice, ali kako je susret odmicao, naši reprezentativci su bili sve sigurniji i razigraniji, a za veliki trijumf na Ulevol stadionu bila su im dovoljna dva pogotka.

Domaći su nošeni podrškom sa tribina mogli vrlo rano da stignu do vođstva, već posle dvadesetak sekundi.

Edegor je poveo loptu, prošao po sredini, ostavio Halandu, koji je iz kaznenog prostora šutirao levom nogom, ali je Vanja Milinković-Savić maestralno reagovao.

Srbija je bila pod pritiskom u prvom delu prvog poluvremena, nije uspevala da pronađe svoju prepoznatljivu pas igru.

Navijači, njih nekoliko stotina pokušavali su da probude naše igrače, od kojih je najbolji u tim trenucima bio Strahinja Pavlović, "koji je išao glavom tamo gde drugi ne bi nogom".

Haland je u 19. minutu još jednom probao da ugrozi naš gol, šutirao je snažno sa dvadesetak metara, ali mu je u šut ušao upravo Pavlović.

Nekoliko minuta nakon toga, Srbija je preko Vlahovića imala prvi udarac ka golu Nilanda, doduše bezopasan.

Napadač Juventusa je odličan pokušaj imao u 34. minutu, kada je posle centaršuta Tadića sa desne strane, šutirao glavom, ali je Niland fantastično odbranio i izvukao loptu sa gol-linije.

I kada se činilo da će se na pauzu otići pri rezultatu 0:0, Srbija je napravila sjajnu akciju i u 42. minutu povela preko Dušana Vlahovića.

Sve je krenulo od Pavlovića, koji je dodao Tadiću, ovaj u prazan prostor Kostiću, koji je prošao po levoj strani, poslao loptu u peterac, odakle je Vlahović desnom nogom kroz noge savladao Nilanda.

U nastavku susreta, prvi je zapretio Haland, baš kao i u prvom poluvremenu. Nije to bilo naročito opasno – glavom je šutirao pravo u Vanju.

Uskoro je usledila izuzetna akcija naše reprezentacije, nakon oduzete lopte na centru igrališta.

Odlična lopta Tadića kroz sredinu u prazan prostor, u koji se ubacio mladi Ivan Ilić, koji je smireno samo prosledio loptu Mitrović, a ovaj rutinski po zemlji pogodio ugao Nilanda za svoj 50. pogodak u dresu sa državnim grbom.

Odmah je Solbaken reagovao, ubacio trojicu igrača, sve snage usmerio na napad, što je opet ostavljalo dosta prostora našim igračima.

Jedna takva situacija viđena je u 76. minutu, kada je rezervista Nemanja Radonjić prošao po desnoj strani, iskoristio svoju tehniku i brzinu, nakon toga centrirao levom za Mitrovića, koji je šutirao glavom u Nilanda.

Imao je Radonjić nešto kasnije još jednu šansu, kada je šutirao posle dodavanja Lazovića, ali mu je šut bio izblokiran.

Norveška je pokušavala da smanji rezultat, prilikom jedne situacije gledao se i VAR posle gužve u šesnaestercu Srbije, ali nije bilo ništa od penala, kao ni od gola domaćih.

Srbija je odolela naletu Skandinavaca, Vanja je još jednom zaustavio Halanda u nadoknadi, te je na kraju naša selekcija ostvarila veliki trijumf koji je doneo mnogo benefita.

Пласман обезедио SofaScore

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

655 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d