Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 18.08.2022.

16:49

Notingem Forest jednim transferom obara dva rekorda

Notingem Forest se sprema da u svoje redove dovede 16. pojačanje ovoga leta u liku Morgana Gibs-Vajta, fudbalera Vulverhemptona.

Izvor:

Autor:

Notingem Forest jednim transferom obara dva rekorda
EPA/Tim Keeton / POOL

"Šumari" jesu pretrpeli velike kadrovske gubitke na kraju prethodne sezone, te stoga ne treba da čudi broj pridošlica. Međutim, obeštećenje koje su spremni da plate za primarnu metu ovoga leta je svakako neobično.

Kako prenose britanski mediji, 22-godišnji vezista će povratnika u Premijer ligu koštati 41.5 milion evra u osnovi, a sa bonusima bi čitav posao iznosio skoro 53 miliona.

Reč je o igrači sa kojim je trener Foresta Stiv Kuper sarađivao u omladinskim selekcijama Engleske i Svonsiju u sezoni 2020/21. Gibs-Vajt iza sebe ima sjajnu sezonu u Ćempionšipu gde je u dresu Šefild junajteda na 35 utakmica postigao 11 golova i imao devet asistencija.

Kada je reč o Premijer ligi, u dresu Vulverhemptona je odigrao 37 mečeva i ima samo jednu asistenciju. Bio je starter na oba meča ove sezone i odigrao po čitavih 90 minuta.

Ukoliko dođe do realizacije ovog transfera, postaće najskuplje plaćen igrač u istoriji dvostrukog osvajača Lige šampiona. Forest je upravo ovog leta oborio taj rekord kada je za 20 miliona evra doveo Taiva Avonijia iz Union Berlina.

Pored toga, njihova dosadašnja potrošnja ovog leta je 121 milion evra i sa dolaskom Gibs-Vajta bi postavili rekord svih fudbalskih liga u istoriji kada je reč o potrošenom novcu na pojačanja od strane novajlije. Trenutno je prvi na toj listi Monako koji je pred sezonu 2013/14 potrošio 160.7 miliona evra.

Pored tima iz Kneževine, na toj listi je ispred Foresta još samo Aston Vila koja je uložila u tim 159.5 miliona evra 2019. godine.

Pre Gibs-Vajta, klub su pojačali Din Henderson, Vejn Henesi, Šeiku Kujate, DŽesi Lingard, Brendon Agilera, Hari Tofolo, Luis O''Brajen, Omar Ričards, Remo Frojler, Žilijen Bjankon, Musa Nijakate, Orel Mangala, Emanuel Denis, Neko Vilijams i Taivo Avoniji.

Više novca od Notingem Foresta na pojačanja u engleskoj Premijer ligi potrošio je samo Čelsi koji je za novajlije ovog leta izdvojio 186.590.000 evra.

Posle dva odigrana kola u elitnom rangu engleskog fudbala "šumari" imaju pobedu protiv Vest Hema (1:0) i poraz od Njukasla (2:0).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve