Rasisti u Dalmaciji: "Matiću, Srbine!" i banane na tamnoputog igrača

Rasistički skandal obeležio je lokalni derbi Dalmacije između Šibenika i Zadra.

Izvor: B92
Podeli

Prijateljska utakmica prekinuta je u 65. minutu pri vođstvu gostiju 4:2 zbog divljanja navijača.

Od prvog minuta gledaoci koji su prisustvovali utakmici su vređali igrača Šibenika na nacionalnoj osnovi uzvikujući "Matiću Srbine".

Nakon toga, usledilo je vređanje i omalovažavanje igrača Šibenika Markosa Mine na rasnoj osnovi upućujući pogrdne zvukove (hukanje) prema istome.

Sve je kulminiralo bacanjem banana i na kraju staklene boce prema igraču na terenu, usled čega je utakmica i prekinuta u 65. minutu odlukom sudija.

"Grupa momaka bila je iza gola na tribinama, bez ikakvih navijačkih obeležja. Zadirkivali su igrače, pa i domaćeg golmana, a pre prekida bacili su bananu na travnjak pred našeg igrača Minu, hukali, na travnjak je doletela i čaša, a potom su pobegli s tribina. Policija će napraviti zapisnik. Mi smo za svoje potrebe snimali utakmicu, pa možda ta snimka pomogne i policiji da pronađe počinitelje", rekao je sportski direktor Šibenika Dario Dabac.

Iz redova Zadra su se odmah oglasili saopštenjem i izvinjenjem gostima.

"U ime svih Zadrana ovim putem se izvinjavam Šibeniku i Markosu Mini za ovaj sramotni ispad dela gledalaca. Moram naglasiti kako to nisu naši navijači i da ovakvom ponašanju nema mesta na sportskim terenima. Oštro osuđujem i zgrožena sam ovim činom i uradićemo sve potrebno kako bi se otkrili počinitelji ovog incidenta! Šibeniku zahvaljujem što su se odazvali našem pozivu za gostovanjem i želim im mnogo sreće u nastavku prvenstva", javno se izvinila predsednica Zadra Iva Bokanović.

Šibenik se takođe oglasio saopštenjem u kojem su ovakvo ponašanje nazvali skandaloznim i zabrinjavajućim pozvavši Zadar na odgovornost.

"Šibenik, i ja kao predsednica uprave kluba, oštro osuđujemo današnje ponašanje gledatelja na tribinama stadiona NK Zadra. Vređanje na nacionalnoj i rasnoj osnovi, a konačno i gađanje bananama i staklenom bocom igrača u 21. veku smatramo skandaloznim i apsolutno neprihvatljivim ponašanjem, te pozdravljamo odluku sudija da se ovakva utakmica prekine u 65. minuti. Želimo napomenuti kako je utakmica bila otvorena za gledaoce, te kako je minimum obaveza od strane organizatora bilo angažovanje redarske službe i osiguravanje svih sudionika javnog događaja"
, stoji u saopštenju koje je potpisala predsednica uprave Marina Jurić.

Iz Fudbalskog saveza Hrvatske se za sada nisu oglasili povodom ovog incidenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu