Nova vest
Fudbal

Petak, 05.08.2022.

09:50

Skandalozan transparent – navijači Splita veličali Oluju FOTO

Navijači Hajduka iz Splita razvili su sraman transparent na utakmici protiv Vitorije Gimaraeš na kom su veličali progon Srba tokom Oluje.

Izvor: B92

Autor:B92

Skandalozan transparent – navijači Splita veličali Oluju FOTO
Foto: Profimedia

Sve do tog trenutka atmosfera na "Poljudu" bila je odlična, krcat stadion i dobro navijanje, ali transparent koji se pojavio u drugom poluvremenu bacio je senku na utakmicu.

"Dok su koreni zemlje čuvali suze i znoj, oni su ganjajući svetlo ušli u nemoguć boj. Oluja '95", stajalo je na transparentu.

U čevrtak 4. avgusta navršilo se 27 godina od dana kada je ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog veća odbrane na područja Banije, Korduna, Like i severne Dalmacije, odnosno na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu, počela vojno-policijska akcija Oluja koja je dovela do egzodusa više od 200.000 Srba iz Hrvatske.

Prema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije tokom i posle akcije Oluja proterano je oko 200.000 Srba, ubijeno ih je oko 1.700 a više od 700 i dalje se vodi kao nestalo.

Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra Veritas oko tri četvrtine stradalih bilo je starije od 60 godina, a među žrtvama je 551 žena.

Prema procenama hrvatskih nevladinih organizacija i udurženja tokom i nakon Oluje ubijeno je više od 600 civila i spaljeno više od 22.000 kuća, a Hrvatsku je tada napustilo oko 150.000 njenih građana, čiji je povratak godinama bio sistemski težavan i onemogućavan.

Za zločine nad civilima u Oluji Haški tribunal optužio je trojicu hrvatskih generala, Antu Gotovinu, Ivana Čermaka i Mladena Makrača. Gotovina i Markač su bili i osuđeni, na 24 odnosno 18 godina zatvora, ali su posle nešto više od godinu dana oslobođeni krivice i pušteni iz zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Evrokupovi

UEFA kaznila Barselonu

Evropska fudbalska unija (UEFA) kaznila je Barselonu zbog rasističkih ispada njenih navijača u Parizu tokom meča četvrtfinala Lige šampiona protiv PSŽ-a, objavila je Uefa na svom sajtu.

Beta

23:37

11 h

U fokusu

Vidi sve