Navijači tražili da se ne igra prijateljska sa Njukaslom – klub odbio

Fudbalski klub Majnc saopštio je da će odigrati prijateljsku utakmicu sa Njukaslom, uprkos protestu svojih navijača.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Navijači Majnca i trećeligaša Minhena 1860 protestovali su zbog takozvanog "sportskog pranja" imidža Saudijske Arabije, odnosno zbog korišćenja sportskih manifestacija da se popravi slika o toj zemlji, pre svega zbog pitanja poštovanja ljudskih prava.

"Njukasl junajted nije samo fudbalski klub, već sredstvo za sprovođenje interesa režima koji gazi ljudska prava i čija je politika dijametralno suprotna vrednostima koje Majnc zastupa", naveli su navijači u saopštenju.

Uprava Majnca ponudila je navijačima da razgovaraju o tome, ali je saopštila da će se utakmica odigrati 18. jula u trening kampu u Austriji, prema obavezama iz ugovora.

Uprava je istakla da Majnc ima malo prilika da igra protiv vodećih evropskih klubova.

"Iz perspektive sporta, ne možemo da odustanemo od ove utakmice. Jednostrano otkazivanje, koje neki od naših navijača traže je nezamislivo. To bi moglo imati ozbiljne pravne i ekonomske posledice po nas zbog ugovornih obaveza i zbog toga što se u principu držimo naših sporazuma", rekao je sportski direktor Majnca Kristijan Hajdel.

Otkako je konzorcijum iz Saudijske Arabije u oktobru kupio većinski udeo Njukasla, ekipa je na zimske pripreme išla u Saudijsku Arabiju, a klub je izbacio rezervni dres, zeleno-beli, u bojama saudijske reprezentacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu