Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 13.06.2022.

13:11

Stižu promene u fudbalu – izmene, pozicija golmana, ofsajd...

IFAB, najviše sudijsko telo na svetu, sastaje se u ponedeljak kako bi odobrilo promene u pravilima.

Izvor: RM

Autor: RM

Stižu promene u fudbalu – izmene, pozicija golmana, ofsajd...
Foto: Profimedia

Promene će biti validne od prvog juna a one obuhvataju razna pravila. Neke od tema su izmene, pozicioniranje golmana prilikom penala, kao i ofsajd.

Iako nije navedeno kao tema, posebno će se voditi debata o tome kakvo igranje rukom će biti sankcionisano.

Izmene

Pravilo pet izmena tokom utakmice, koja je ustanovljena kao privremeno rešenje tokom pandemije, postaće trajno. U nacionalnim prvenstvima možda neće svuda biti usvojeno, ali u takmičenjima koje organizuje FIFA. sigurno hoće.

Isključenja

Ukoliko igrač spreči očiglednu mogućnost za gol protivnika tako što igra rukom, biće mu pokazan direktan crveni karton, bez obzira na kom delu terena je taj prekršaj uzeo maha.

Pozicija golmana pri izvođenju penala

Još jedna bitna propozicija koja će biti usvojena na ovom sastanku je i to da golman tokom izvođenja penala mora biti na liniji sa obe noge! Dakle, golman ne sme stajati ispred ili iza gol linije.

Ofsajd

Jedna od propozicija koje će biti razmatrane, ali o njoj neće biti odlučivano na sastanku u ponedeljak, jeste i "polu-automatski" ofsajd.

Naime, radi se o tome da ukoliko je napadačkom igraču zadnji deo tela kojim može dodirnuti loptu u liniji sa odbranom, u tom slučaju neće biti sviran ofsajd.

Legendarni italijanski sudija Pjerluiđi Kolina, koji je predsednik FIFA-inog komiteta sudija, rekao je da se i dalje traži rešenje za problem ofsajda.

Sastanak se održava u Dohi, glavnom gradu Katara, gde će u novembru početi Svetsko prvenstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

102 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve