Nova vest
Fudbal

Sreda, 01.06.2022.

13:55

Zagrevanje za Mundijal – počinje Liga nacija

Utakmicom između Poljske i Velsa od 18.00 u Vroclavu počinje treće izdanje Lige nacija, najmlađeg UEFA reprezentativnog takmičenja.

Izvor: B92

Autor:B92

Zagrevanje za Mundijal – počinje Liga nacija
Foto: Profimedia

U narednih desetak dana ljubitelj reprezentativnog fudbala očekuje pravi užitak. Svaka selekcija će do sredine juna odigrati po četiri meča.

Zbog Svetskog prvenstva na jesen (21. novembra – 18. decembra) kalendar za novu sezonu je zgusnut, pa fudbalere očekuje paklen ritam svega nekoliko nedelja, a za pojedine tek nekoliko dana po okončanju naporne klupske sezone.

I selektori su svesni napornog ritma, pa su pozvali više igrača nego što obično čine, oko tridesetak. Kao tokom prethodnih izdanja, reprezentacije su podeljene u četiri Lige – A, B, C i D, a svaka liga na nekoliko podgrupa.

U Ligi A su najjače, u Ligi D najslabije reprezentacije. Pobednici grupa u Ligi A idu na završni turnir, koji se održava u junu naredne godine, dok će pobjednici ostalih liga obezbediti promociju u viši rang.

Ekipe koje završe na poslednjem mestu u A i B Ligi automatski ispadaju u niži rang, dok će reprezentacije koje završe na poslednjem mestu u Ligi C kroz plej-aut odlučiti ko će u Ligu D.

Reprezentacija Srbije igraće u Ligi B u Grupi 4 sa Švedskom, Norveškom i Slovenijom, ali više o tome čitaćete u četvrtak ujutru, uoči premijere sa Norveškom na "Rajku Mitiću".

Predstojeće izdanje Lige nacija je priprema za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, koje se 2024. godine održava u Nemačkoj.

Pobednici grupa u Ligi nacija imaće šansu da se domognu Evropskog prvenstva 2024. godine ukoliko to pravo ne steknu tokom kvalifikacija.

Kvalifikacije su na programu od marta 2023. do marta 2024. godine, kada će biti održan baraž. Žreb za kvalifikacije za EURO je 9. oktobra u Frankfurtu.

Za razliku od prethodnih izdanja, selekcija Rusije je izbačena iz takmičenja, dok će Belorusija svoje mečeve igrati kod nas u Novom Sadu.

Titulu brani Francuska.

Liga A
A1: Francuska, Danska, Hrvatska, Austrija
A2: Španija, Portugal, Švajcarska, Češka
A3: Italija, Nemačka, Engleska, Mađarska
A4: Belgija, Holandija, Poljska, Vels

Liga B:
B1: Ukrajina, Škotska, Republika Irska, Jermenija
B2: Island, Izrael, Albanija. Rusija (automatski poslednja)
B3: Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Rumunija, Finska
B4: Švedska, Norveška, Srbija, Slovenija

Liga C:
C1: Turska, Luksemburg, Litvanija, Farska Ostrva
C2: Severna Irska, Grčka, Kosovo, Kipar
C3: Slovačka, Belorusija, Azerbejdžan, Kazahstan
C4: Bugarska, Severna Makedonija, Gruzija, Gibraltar

Liga D:
D1: Lihtenštajn, Moldavija, Andora, Letonija
D2: Estonija, San Marino, Malta

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve