Špansko tužilaštvo istražuje ugovore za Superkup u Saudijskoj Arabiji

Španski državni tužioci pokrenuli su istragu o ugovorima za utakmice domaćeg Superkupa odigrane u Saudijskoj Arabiji.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

To je učinjeno pošto su procurili audio snimci između predsednika Fudbalskog saveza i fudbalera Đerara Pikea u vezi sa milionskim provizijama.

Državno tužilaštvo je saopštilo agenciji Asošiejted pres da je "nedavno pokrenuta istraga protiv korupcije".

Istraga je pokrenuta oko mesec dana nakon što je onlajn dnevnik Konfidensijal objavio ukradene audio zapise između Pikea i predsednika Fudbalskog saveza Španije Luisa Rubijalesa.

Audio snimak otkrio je da je Pike pomogao u pregovorima o proviziji od 24 miliona evra, kako bi se utakmice španskog Superkupa igrale u Saudijskoj Arabiji.

Pikeova kompanija Kosmos grupa bi od saudijskih organizatora dobila četiri miliona evra po turniru za pregovore u dobijanju šestogodišnjeg ugovora, preneo je Konfidensijal, koji je u aprilu objavio audio snimak.

Pike, koji je odigrao dve utakmice za Barselonu u Superkupu u Saudijskoj Arabiji, negirao je nepravilnosti i sukob interesa. Fudbalski savez Španije naveo je da "nema ništa nelegalno u transakcijama".

Istraga tužilaštva mogla bi da dovede do sudske istrage, a potom i do mogućeg sudskog spora ako se pronađu dokazi o prekršaju.

Fudbalski savez Španije promenio je format Superkupa 2020. godine, kada je napravio turnir od četiri ekipe i prebacio takmičenje u Saudijsku Arabiju, kao deo dogovora kojim Savez navodno dobija 40 miliona dolara po turniru.

Istraga je pokrenuta posle žalbe koju je podneo predsednik Nacionalnog centra za obuku fudbalskih trenera Mihela Anhela Galana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu