Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 12.05.2022.

10:55

Trofej Svetskog prvenstva kreće na turneju – stiže i u Srbiju

Šampioni sveta Iker Kasiljas i Rikardo Kaka poslali su originalni FIFA Svetsko prvenstvo trofej na globalno putovanje.

Izvor: B92

Autor:B92

Trofej Svetskog prvenstva kreće na turneju – stiže i u Srbiju
Foto: Profimedia

Prvi put će uključiti sve 32 zemlje koje se kvalifikuju. Trofej je predstavljen u Dubaiju pre nego što krene na svoje peto putovanje, putujući u 51 zemlju i teritoriju.

Tako će FIFA biti korak bliže cilju da trofej poseti svaku od 211 asocijacija članica FIFA do 2030. godine.

Po prvi put, turneja će posetiti sve 32 zemlje koje su se kvalifikovale za FIFA Svetsko prvenstvo, inspirišući navijače širom sveta.

"Neverovatna je čast biti deo prve stanice turneje trofeja. Kao igrač sam prvi put na Svetskom prvenstvu bio sa samo 20 godina, i još uvek je sveže u mom umu - za mene je to bilo ostvarenje sna", rekao je Kaka, a nadovezao se Kasiljas, "To je bio vrhunac moje karijere kada sam podigao upravo ovaj trofej kao kapiten Španije 2010. I uzbudljivo je što će neko imati taj osećaj u Kataru kasnije ove godine".

Trofej FIFA Svetski kup se dodeljuje pobednicima, ali ostaje u posedu FIFA. Napravljen od čistog zlata i težak 6,142 kg, trofej prikazuje dve ljudske figure koje drže globus.

Njegov trenutni dizajn datira iz 1974. Kao jedan od najpriznatijih sportskih simbola na svetu i neprocenjiva ikona, originalni FIFA trofej može da dodirne i drži samo veoma odabrana grupa ljudi, koja uključuje bivše pobednike FIFA SP i šefovi država.

Pošto propisi nalažu da originalni trofej mora ostati u posedu FIFA i da se ne može direktno osvojiti, tim koji je osvojio Svetsko prvenstvo privremeno zadržava autentični trofej, a zatim mu se trajno dodeljuje trofej turnirskog izdanja, trofej pobednika SP, koji je pozlaćen, a ne od punog zlata, i na kome je ugravirana godina, zemlja domaćin i pobednik dotičnog događaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve