Da li je to rešenje? FIFA skraćuje utakmice na 60 minuta?

Mark Klatenburg jedan od istaknutijih engleskih sudija najavio je revolucionarne promene u svetu fudbala od strane FIFA.

SNIzvor: B92
Podeli
EPA-EFE/WALTER BIERI
EPA-EFE/WALTER BIERI

Iako fudbalski meč traje 90 minuta uz sudijsku nadoknadu vremena, zbog prekida i čestih faulova aktivne igre je sve manje, a sudije nemaju rešenja za to.

Ipak, Mark Klatenburg, jedan od najistaknutijih engleskih sudija, kaže u kolumni za "Dejli Mejl", da bi tome moglo da se stane na put i to tako što bi utakmice trajale 60 minuta, a vreme bi se zaustavljalo po potrebi.

"Treneri su mi svašta govorili nakon utakmice jer sam dodao dva minuta, a ne tri. Igrači su se bunili, a navijači su me nazivali svakakvim imenima. Kao da je tih 60 sekundi krivo što nisu postigli rezultat kakav su želeli. Mi sudije znamo da je sudijska nadoknada sporna tema. Ekipa koja vodi želi je što manje, a ekipa koja gubi što više", izjavio je on, pa nastavio.

"Mislim da postoji rešenje za sve to, a to su utakmice od 60 minuta sa zaustavljanjem vremena. Tu ideju Pijerluiđi Kolina, FIFA i IFAB trenutno razmatraju. Funkcioniše u košarci, moglo bi funkcionisati i u fudbalu", dodao je engleski sudija.

Najvažnija stavka ove reforme bilo bi zaustavljanje vremena prilikom prekida, kako bi aktivna igra trajala duže i da ne bi dolazilo do problema oko pomenute nadoknade vremena.

"Vreme bi se zaustavljalo kada lopta izađe iz igre ili, na primer, kada povreda prouzrokuje pauzu. Isto tako i kada sudija dodeljuje žuti karton ili upozorava nekog. Tako bi svaka utakmica trajala jednako i ne bi bilo ovih kontroverzi", zaključio je Klatenburg.

Ovom priliko izjavio je da u Premijer ligi imaju 55 minuta aktivnog igranja, što dodatno ide u prilog potencijalnoj reformi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu