Nova vest
Fudbal

Petak, 11.03.2022.

12:55

Nastavlja se engleska hajka na Abramoviča

Britanska vlada tvrdi da je Roman Abramovič bio umešan u destabilizaciju Ukrajine.

Izvor: B92

Autor:B92

Nastavlja se engleska hajka na Abramoviča
Foto: Profimedia

Kompanija Evraz PLC, koja se bavi rudarstvom i proizvodnjom, pod istragom je jer se sumnja na to da je rusku vojsku snabdevala čelikom. Abramovič upravlja navedenom kompanijom, a u četvrtak mu je suspendovana imovina u Velikoj Britaniji.

Novinar "Dejli Mejla" Martin Samjuel napisao je žestok komentar na tu temu.

"Isti novac koji je doveo Čelsi do vrha svetskog fudbala usmeravao je rakete u porodilište u Marijupolju, gde su žene rađale u podrumu. To je nepobitna činjenica. Svaku povređenost koju bi navijači Čelsija mogli osećati, svaki osećaj nepravde ili zablude o tome ko su ovde žrtve, treba gledati u tom kontekstu. Vaša nemogućnost da kupite dres Kaija Haverca u klupskoj prodavnici nije nikakav problem. Nisu to ni trofeji, ni dobra vremena, transformacija kluba za vreme Romana Abramoviča. Znamo kako je Čelsi došao do svega toga i što je dobio od ruske energije. I vreme je za plaćanje računa".

Samujel nastavlja: "Ovo nije iznenadno otkriće moralnog kompasa. Roman Abramovič je iskoristio pljačku ruskih energetskih resursa da kupi Čelsi, kao što je kupio i nekretnine u Londonu te prikupio milijarde na londonskoj berzi. Ono što je jasno i nepobitno je da su Abramovič, oligarsi i rat u Ukrajini povezani. Nemojmo se pretvarati. Sponzori koji sada trče u zaklon i vlasnici godišnjih ulaznica koji su se iznenada prosvetlili i osuđuju Abramoviča uvreda su za inteligenciju. Moglo bi se isto tako glumiti iznenađenje da cigarete izazivaju rak".

Na kraju se dotakao Čelsija: "Šta je sledeće? U Čelsiju se ne dešavaju uobičajene stvari. Ovo nije kraj. Klub se mora organizovati da novac ne ide Abramoviču na bilo koji način. Čak ni od prodaje kluba. To se može uraditi. Može se osnovati uprava koja se brine za novac Čelsija i biti u klubu sve dok se klub ne proda. Problem je u tome što bi o tome mogli odlučivati ljudi koji nisu uspeli da pronađu sponzora za ime stadiona u Londonu gotovo deceniju nakon završetka Olimpijskih igara".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve