Nova vest
Fudbal

Petak, 26.11.2021.

18:00

CAF jednoglasno za SP na dve godine

Afrička fudbalska konfederacija je prva koja je zvanično odobrila plan da se Svetska prvenstva igraju na dve godine, istim tempom kao i Afrički kup nacija.

Izvor: B92

Autor:B92

CAF jednoglasno za SP na dve godine
Foto: Profimedia

CAF je jednoglasno u Kairu podržala "odluku Kongresa Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) da sprovede studiju izvodljivosti" o održavanju Svetskog prvenstva na dve, umesto na četiri godine.

Takođe, na Kongresu u Kairu podržan je i predlog za osnivanje Superlige afričkih klubova.

Predsednik FIFA Đani Infantino je, u govoru pred čelnicima CAF koji čine 54 zemlje, rekao da protivnici predloga da se Svetsko prvenstvo igra na svake dve godine plaše da će biti svrgnuti sa vrha svetskog fudbala.

Infantinov govor bio je jasna kritika Evrope i Južne Amerike čije su reprezentacije dominirale na svakom Svetskom prvenstvu i koje su protiv predloga da se to takmičenje održava na dve, prenela je agencija AP.

"Oni koji su protiv su oni koji su na vrhu", rekao je Infantino zvaničnicima Afričke fudbalske konfederacije u Kairu.

"To se dešava u svakom sektoru života, kada se pomenu reforme i promene, oni koji su na vrhu ne žele da se ništa menja. Možda se plaše da će njihova liderska pozicija biti ugrožena ako se nešto promeni", dodao je Infantino koji je bio dugogodišnji visoki funkcioner Evropske fudbalske unije (Uefa) pre nego što je 2016. izabran za predsednika FIFA.

Evropa i Južna Amerika su imale učesnika finala na svakom Svetskom prvenstvu od 1930. godine, a njihova snaga donela im je 18 od 32 mesta na šampionatu u Kataru 2022.

"Razumemo to i čestitamo im što su bili tako uspešni u dostizanju vrha. To je fantastično i oni su primer za sve, ali u isto vreme ne možemo zatvoriti vrata za druge", rekao je Infantino.

Nijedan afrički tim nije stigao do polufinala Svetskog prvenstva, a taj kontinent će imati samo pet reprezentacija u Kataru. Taj broj će se povećati na deset 2026. godine kada će se odigrati prvo Svetsko prvenstvo sa 48 ekipa.

Infantino je za 20. decembar zakazao onlajn sastanak članica svetske kuće fudbala na kome će se ponovo razgovarati o predlogu, ali se ne očekuje da će tada biti i glasano o ovom predlogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve