Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 28.10.2021.

15:00

Slučaj Emilijana Sale dobio epilog – pad aviona krivica biznismena

Dejvid Henderson, organizator leta u kojem je 2019. godine poginuo argentinski fudbaler Emilijano Sala, proglašen je krivim za ugrožavanje bezbednosti aviona.

Izvor: B92, Beta

Autor:B92, Beta

Slučaj Emilijana Sale dobio epilog – pad aviona krivica biznismena
EPA-EFE/EDDY LEMAISTRE

Sud u Kardifu proglasio ga je krivim većinom glasova 10-2, a konačna presuda će biti doneta 12. novembra.

Avion u kojem su bili 28-gododišnji Sala i pilot Dejvid Ibotson (59) srušio se u Lamanšu u januaru 2019. godine. Telo Sale pronađeno je narednog meseca, ali ne i telo pilota.

Henderson je ranije ovog meseca priznao da je pokušao da pusti na let putnika bez validne dozvole ili odobrenja, ali je negirao odvojenu optužbu da je doveo u opasnost bezbednost letelice.

On je prema optužnici zamolio Ibotsona da upravlja avionom, dok je na odmoru, a Ibotson nije imao dozvolu za komercijalne letove, kao ni za noćne letove.

Na ročištu u oktobru 2020. godine rečeno je da je Ibotsonu dozvola za komercijalno upravljanje avionom istekla u novembru 2018. godine.

Odeljenje za istrage vazdušnjih nesreća izvestilo je početkom godine da je pilot izgubio kontrolu nad letelicom tokom manevra izvedenog prevelikom brzinom. Istražitelji takođe veruju da je pilot "verovatno" bio opijen ugljen-monoksidom iz izduvnog sistema motora.

Sala je od 2015. do 2019. godine nastupao za francuski Nant, iz kojeg je trebalo da pređe u ekipu Kardifa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Rakitiću lepo u Rijadu

Fudbaler Al Šababa Ivan Rakitić rekao je da će, ako bude sve u redu, produžiti ugovor sa saudijskim klubom jer je zadovoljan ulogom u klubu i životom u Rijadu.

B92.sport

18:05

7 h

U fokusu

Vidi sve