"Barselona je bila pred stečajem"

Generalni direktor fudbalskog kluba Barselona Feran Reverter rekao je da je klub bio pred stečajem sa dugom od 1,35 milijardi evra.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pored toga, postojali su problemi u isplati i ogromnim rashodima na plate.

"U martu ove godine bili smo u situaciji pred stečajem, ali smo kao sportsko udruženje uspeli da refinansiramo dug", rekao je Reverter na konferenciji za medije.

Da bi se snašli u kratkom roku ugovorili su kredit (više od 80 miliona evra), za pokriće gotovinskih obaveza u roku od 90 dana, uz refinansiranje duga od 595 miliona evra.

Reverter je dodao da je revizija finansijskog stanja u klubu od sezone 2018/19., do 31. marta ove godine pokazala da je postojala "loša uprava", i da su čelnici kupovali igrače van realnih mogućnosti.

Pre izbora, koji su održani u martu ove godine, i na kojima je pobedio Djoan Laporta, tu funkciju je od 2014. godine obavljao Djozep Marija Bartomeu, koji je pod pritiskom javnosti podneo ostavku u oktobru prošle godine.

"Kada su dovodili igrače niko nije razmišljao o tome možemo li ih platiti. Iste noći kad su doveli Antoana Grizmana (2019. godine), shvatili su da nema novca za dovođenje i morali su da traže novac iz drugog fonda", dodao je Reverter.

U periodu od jeseni 2018. godine do marta ove godine plate prvog tima porasle su za 61 odsto sa 471 miliona na 759 miliona evra, a nova uprava je prema njegovim rečima smanjila taj iznos za 155 miliona evra.

Direktor katalonskog kluba takođe je rekao da su u ranijem periodu postojale neobično visoke provizije za posrednike pri transferu igrača (20 do 30 odsto), a one obično iznose pet odsto.

Iz kluba su dodali da očekuju da ovu sezonu završe sa prihodom od pet miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu