Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 16.09.2021.

18:12

FIFA pojačava napore u dobijanju podrške navijača za promenu formata SP

FIFA pojačava napore u dobijanju podrške navijača da Svetsko prvenstvo organzuje na svake dve godine, umesto kao do sada na četiri.

Izvor: Beta

Autor:Beta

FIFA pojačava napore u dobijanju podrške navijača za promenu formata SP
Foto: Profimedia

Tome se protive brojne fudbalske organizacije širom sveta.

FIFA je naručila istraživanja putem interneta i traži mišljenje i podršku navijača. Svetska kuća fudbala nije navela podatke, detalje anketiranja niti postavljena pitanja, ali tvrdi da su rezultati pokazali "znatne razlike između takozvanih tradicionalnih tržišta i tržišta u razvoju".

Evropa i Južna Amerika se pre svih protive predlogu o promeni sistema takmičenja. Ta dva kontinenta daju 65 od 211 članica FIFA, manje od trećine ukupnog broja potrebnih za blokiranje predloga.

Upravna tela šest kontinentalnih saveza organizuju sopstvene šampionate, a Evropsko prvenstvo održava se na četiri godine, između dva Mundijala. Dodavanje dodatnog Svetskog prvenstva u svakom četvorogodišnjem ciklusu verovatno bi smanjilo prihod evropskih takmičenja.

Predsednik FIFA Đani Infantino uveren je da bi organizovanje većeg broja turnira uvećalo prilike i entuzijazam 211 članica, od kojih mnoge nikada nisu igrale na Svetskom prvenstvu.

Jedna od najvažnijih odluka Infantina kao predsednika bila je promena formata Svetskog prvenstva sa 32 na 48 reprezentacija, počevši od 2026. godine.

Evropske ekipe su trijumfovale na prethodna četiri svetska prvenstva, a popunile su 13 od 16 polufinalnih mesta. Ostala tri učesnika polufinala od 2006. do 2018. godine bila su iz Južne Amerike.

Sindikat profesionalnih fudbalera FIFPro upozorio je da bi održavanjem Svetskog prvenstva na dve godine igrači bili u teškom položaju pošto već imaju guste rasporede takmičenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d