Nova vest
Fudbal

Subota, 29.05.2021.

08:20

Bari nije došao preko noći

Crvena zvezda se u maju 1991. godine u Bariju popela na krov Evrope, a sedam meseci kasnije se okitila i svetskom krunom.

Izvor: MT

Autor: MT

Bari nije došao preko noći
Foto: FK Crvena zvezda

Kada se govori o tom uspehu potrebno je vratiti se pet godina unazad, u 1986. godinu, jer je tada ustvari sve počelo.

Tada je u klubu sačinjen plan na osnovu stručnih mišljenja, analiza i velikih ambicija koje je imala tadašnja uprava na čelu sa Vladimirom Cvetkovićem i Draganom Džajićem.

Skupština kluba je krajem 1986.godine usvojila plan koji se formalno zvao "Petogodišnji program stručno-pedagoškog rada FK Crvena zvezda", a danas taj naziv možemo prevesti u "Kako pokoriti Evropu".

Autor studije je bio Veljko Aleksić, profesor na Fakultetu za fizičko vaspitanje u Beogradu, inače bivši fudbaler kluba, koji je plan pisao uz stalne konsultacije sa Cvetkovićem i Džajićem. Program se posebno bavio mladima.

"Veljko Aleksić je pravi intelektualac, čovek vizije i veliki stručnjak koji je, slušajući me i savetujući, tačno znao šta želim. Ja sam, sa druge strane, prepoznavao njegove tendencije i program je tako finalizovan. Verovao sam da možemo da napravimo evropski rezultat jer nam je godinama malo nedostajalo da stignemo u neko finale. Od 1979. kada je sjajna generacija igrala u finalu Kupa UEFA, mučili smo se, nedostajalo nam je uvek nešto malo, ali činilo mi se u svim segmentima. Pitali smo se šta je to malo i kako da „to malo“ prevaziđemo. I onda se rodila ideja o petogodišnjem planu razvoja, o postavljanju nekih parametara koji će podići standarde u svim segmentima rada kluba", govorio je Dragan Džajić.

Ovakav plan pravljen je imajući u vidu sve specifičnosti koje je Crvena zvezda imala kao klub u tom periodu. Trebalo je uzeti u obzir tradiciju, milje i manjak novca u odnosu na klubove iz Zapadne Evrope.

"Vodio sam svakodnevne razgovore sa Cvetkovićem i Džajićem. Pričali smo o tome šta program mora da sadrži s obzirom na istoriju, originalnost Crvene zvezde i dotadašnje okolnosti. Na osnovu tih sastanaka donesena je odluka da ja pišem program, a da se posle svakog završenog segmenta konsultujem sa obojicom. Program je sadržao 432 stranice, sačinjen je i siže od 32 strane, a projekat je trebalo da ostane svojevrsna klupska tajna koja nikako nije smela da dospe u širu javnost", govorio je profesor Veljko Aleksić.

Crvena zvezda je sredinom osamdesetih prva na ovim prostorima podigla organizaciju na viši nivo. Napravljen je sistem rada u kome je sve bilo dugoročno i do tančina planirano i ništa se nije prepuštalo slučaju. Sazreli su uslovi da jedan snažan klub, dobro vođen, uz vrhunske igrače, sa programski jasnim ciljevima, trasiranim putem ostvari ono što se decenijama sanjalo u crveno-beloj porodici.

Crvena zvezda je pogodila u svim segmentima. Vizija bi sigurno bila proširena, rezultati još ubedljiviji da zemlju nije zahvatilo ratno vreme, raspad i sankcije. Sve se srušilo i dugoročne planove nije bilo realno praviti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Rakitiću lepo u Rijadu

Fudbaler Al Šababa Ivan Rakitić rekao je da će, ako bude sve u redu, produžiti ugovor sa saudijskim klubom jer je zadovoljan ulogom u klubu i životom u Rijadu.

B92.sport

18:05

6 h

U fokusu

Vidi sve