Nova vest
Fudbal

Sreda, 12.05.2021.

13:30

"Naci-afera" u nemačkom fudbalu

Nova kriza u samom vrhu Nemačkog fudbalskog saveza (DFB).

Izvor: SN

Autor: SN

EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Šef Saveza Fric Keler stavio je svoj mandat na raspolaganje. Razlog je „naci-afera“.

Ali to nije jedini problem najvećeg sportskog saveza na svetu.

Nakon sve glasnijih kritika, dosadašnji šef DFB Fric Keler stavio je svoj mandat na raspolaganje. On se našao na udaru kritičara zbog jedne (interne) primedbe na račun Rajnera Koha, potpredsednika nemačkog fudbalskog saveza. Keler je Koha uporedio sa sudijom iz vremena nacističke Nemačke Rudolfom Frajslerom. Taj verbalni ispad koštao ga je dužnosti šefa sportskog saveza koji broji šest miliona članova i time je najveći takav na svetu.

No slučaj sa Kelerom nije jedini, niti je najveći koji potresa DFB. Kadrovski problemi su se nagomilali. Kompletno rukovodstvo je „kontaminirano“ raznim skandalima i spornim pre svega poslovnim odlukama. Blamaža oko pokušaja angažovanja Borne Sose da uskoro zaigra za nemačku reprezentaciju pritom se čini kao prava sitnica u odnosu na čitav niz problema koji trenutno muče Nemački fudbalski savez.

DFB je sinoć (11.5.) objavio saopštenje kojim najavljuje „novi početak“. U njemu se navodi da je „Fric Keler samostalno, i to u skladu s odgovornošću koju ima kao predsednik Saveza, izrazio spremnost da svoj mandat stavi na raspolaganje u ponedeljak, 17. maja 2021, nakon okončanja postupka pred Sportskim sudom DFB“. Zajedno s njim, Savez napušta i generalni sekretar DFB Fridrih Kurtijus i s njim je već, kako je potvrđeno, postignut dogovor oko sporazumnog raskida ugovora o radnom odnosu.

Da li je Koh pravi čovek za prelazni period?

Keler i Kurtijus već mesecima vode internu bitku oko moći. Ali njih dvojica tu nisu jedini akteri. U sve je bio uključen i Kelerov zamenik zadužen za amaterski fudbal, Rajner Koh. U saopštenju se navodi:

„Dvojica potpredsednika, dr Rajner Koh i Peter Peters, ostaju na svojim funkcijama do novih izbora. Rajner Koh se na sledećem kongresu DFB neće kandidovati za dužnost potpredsednika Saveza za amaterski fudbal. A aktuelni blagajnik, dr Štefan Osnabrige, takođe se neće kandidovati za tu funkciju. Sledeći kongres održaće se nešto ranije nego što je bilo planirano, verovatno početkom 2022. godine.“

Peters i Koh će, sudeći po sadržaju zvaničnog saopštenja, nakon Kelerovog povlačenja „ravnopravno i privremeno da rukovode (Savezom) kao prelazni predsednici“, a njihov zadatak je da, „zajedno sa Predsedništvom, DFB što pre vrate u mirne vode“.

Da li je Koh pravi čovek za to? On je tokom prošlog vikenda u nekoliko intervjua odbacio kritike na račun načina na koji obavlja svoju dužnost, a demantovao je i da ima kontakte s medijskim savetnikom Kurtom Dikmanom. Radi se o sumnji da je Koh s njim 2019. sklopio veoma vredan, ali prilično netransparentan ugovor o pružanju PR-usluga.

Odnos između Koha i šefa Nemačke fudbalske lige (DFL, udruženje profesionalnih klubova prve i druge Bundeslige) je, kako se piše po medijima, veoma narušen. Šef minhenskog Bajerna, Karl-Hajnc Rumenige, prošlog vikenda pokušao je da „stabilizuje“ poziciju Frica Kelera, ali Keleru nije bilo spasa nakon „naci-afere“ i poređenja Koha sa nacističkim sudijom.

Rumenige? Feler? Lam?

I šta sad? Da li će čistka kompletnog rukovodstva biti dovoljna da javnost povrati poverenje javnosti u DFB? I ko će ubuduće da vodi Savez? Agencija DPA podseća da je rekorder po broju nastupa za nemačku reprezentaciju Lotar Mateus još prošle nedelje javno predložio Rumenigea, aktuelnog šefa Bajerna, za mogućeg Kelerovog naslednika – eventualno u duetu s Rudijem Felerom, koji će uskoro takođe da okonča svoj angažman u redovima Bajera iz Leverkuzena.

U štampi se spominje i ime svetskog prvaka, kapitena tima koji je u Brazilu 2014. osvojio zlato, Filipa Lama. On trenutno obalja dužnost šefa Organizacionog odbora utakmica koje će se u sklopu Evropskog prvenstva 2024. odigrati u Minhenu.

Interes za preuzimanjem liderske pozicije u DFB signalizirala je Silvija Šenk, poznata ekspertkinja za borbu protiv korupcije. Ona je, kako sama kaže, „spremna da sa timom nezavisnih osoba ponovo dovede DFB u mirne vode. Šenk je time poručila da bi htela privremeno da obavlja vodeću dužnost u Savezu, dok se stvari ne smire: „A nakon toga može da se bira predsednik DFB“, rekla je ta dugogodišnja sportska zvaničnica i nekadašnja vrhunska atletičarka za nedeljno izdanje lista „Frankfurter algemajne cajtung“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Španski sud blokirao račun Pikeu

Španski sud naložio je zamrzavanje bankovnog računa kompanije koju vodi Đerar Pike, dok traje istraga o poslovnom dogovoru da se takmičenje domaćeg Superkupa prebaci u Saudijsku Arabiju.

Beta

23:47

12 h

U fokusu

Vidi sve