Nova vest
Fudbal

Utorak, 11.05.2021.

17:40

Fudbalerke u Holandiji mogu da igraju za amaterske muške timove

Fudbalski savez Holandije dozvolio je najtalentovanijim fudbalerkama da se od sledeće sezone pridruže muškim timovima.

Izvor: B92

Autor:B92

Fudbalerke u Holandiji mogu da igraju za amaterske muške timove
Foto: EPA-EFE/PIETER STAM DE JONGE

One će se sa njima takmičiti u najvišem stepenu takmičenja amaterskog fudbala, prenose holandski mediji.

Iz holandske kuće fudbala saopšteno je da ova odluka predstavlja istorijski trenutak amaterskog fudbala u Holandiji, ali i širom sveta, s obzirom na to da su mešoviti timovi do sada bili dozvoljeni samo u mlađim kategorijama.

"U skladu sa duhom modernog vremena, ali i nedavnih istraživanja, ne vidimo nijedan razlog da se striktno držimo samo muških timova. Zalažemo se za jednakost i raznolikost", rekao je Jan Dirk van der Zee, predsednik Asoscijacije holandskog amaterskog fudbala i dodao:

"Želimo da devojkama i ženama ponudimo mesto na fudbalskoj mapi koje je zasnovano na njihovim kvalitetima i ličnim ambicijama".

Fudbalski savez Holandije tokom ove sezone pokrenuo je zanimljiv ekspiremnet, pošto je devetnaestogodišnjpoj fudbalerki Elen Fokema data specijalna dozvola da nastupa za lokalni muški tim Foarut koji se takmiči u četvrtoj diviziji.

Iako je zbog probelma sa koronavirusom bilo odigrano samo sedam mečeva, ovaj eksperiment je ocenjen kao veoma pozitivan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve