Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 19.04.2021.

07:00

Sve o Superligi – budžet, sistem, čelnici

Osnivači Evropske Superlige (ESL) već su utvrdili glavne osnove svoje organizacije.

Izvor: B92

Autor:B92

Sve o Superligi – budžet, sistem, čelnici

Poznati su budžet i sistem takmičenja, te izabrani čelnici.

Superligu je osnovalo šest klubova iz Engleske uz po tri iz Španije i Italije.

To su: Mančester junajted, Mančester siti, Liverpul, Arsenal, Čelsi, Totenhem, Real Madrid, Atletiko Madrid, Barselona, Juventus, Milan i Inter.

Nema klubova iz Nemačke i Francuske, ali se najavljuje priključivanje još tri kluba osnivačkom pulu.

Budžet

Klubovi osnivači će dobiti 3,5 milijardi evra za svoje infrastrukturne planove i borbu protiv uticaja pandemije.

Superliga najavljuje znatno veći ekonomski rast i podršku za evropski fudbal kroz dugoročnu obavezu neograničenih solidarnih uplata koje će rasti kako se liga bude razvijala.

Liga predviđa da će solidarne uplate nadmašiti ukupni nivo trenutnih evropskih takmičenja i da će preći granicu od 10 milijardi evra.

Superliga najavljuje podršku svim nivoima evropskog fudbala.

Sistem takmičenja

Evropsku Superligu će činiti 20 klubova.

Pored 12 prvobitnih osnivača, priključiće im se još tri uoči premijerne sezone, a ostalih pet klubova će se pridružiti kroz "kvalifikacije" na osnovu učinka u prethodnoj sezoni.

Utakmice će se igrati sredinom nedelje, dok će svi klubovi nastaviti da se takmiče u domaćim prvenstvima, čuvajući tradicionalni kalendar koji će "ostati srce igre".

Sezona će počinjati u avgustu, kada će klubovi biti podeljeni u dve grupe, a svako će sa svakim odigrati po dva meča – kod kuće i u gostima.

Po tri najbolja tima će se plasirati direktno u četvrtfinale, a ekipe koje budu četvrte i pete u grupama će igrati "baraž" za popunu četvrtfinalnih parova.

Plej-of će se igrati po nokaut sistemu sa dva meča, a finale će biti krajem maja, jedna utakmica na neutralnom terenu.

Prvi predsednik

Prvi predsednik Evropske Superlige je vodeći čovek najtrofejnijeg tima Lige šampiona Real Madrida, Florentino Peres.

"Pomoći ćemo fudbalu na svakom nivou i podići ga na mesto kojem pripada u svetu. Fudbal je jedini svetski sport sa više od četiri milijarde pristalica i naša odgovornost kao velikih klubova je da odgovorimo na njihove želje", rekao je Peres.

Njegovi zamenici će biti Andrea Anjeli iz Juventisa i Džoel Glejzer iz Mančester junajteda.

Italijan je podneo ostavku na mesto u izvršnom komitetu UEFA i kao predsedavajuću Evropske asocijacije klubova (ECA), koja je pokrenula reformu Lige šampiona.

"Klubovi su se ujedinili u kritičnom trenutku, omogućivši evropsko takmičenje da se transformiše, stavljajući igru koju volimu u održivu formu za dugoročnu budućnost",
rekao je Anjeli.

"Dovodeći najbolje svetske klubove i igrače da igraju jedni protiv drugih tokom sezone, Superliga otvara novo poglavlje evrpskog fudbala, osiguravajući takmičenje i uslove svetske klase. Povećavajući finansijsku podršku široj fudbalskoj piramidi", dodao je Glejzer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve