Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 19.04.2021.

00:15

Zvanično – 12 velikana formira Superligu!

Dvanaest velikih evropskih klubova saopštilo je da kreiraju novo takmičenje – Evropsku Superligu (ESL).

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Zvanično – 12 velikana formira Superligu!
Foto: Profimedia

Klubovi osnivači su: Milan, Arsenal, Atletiko Madrid, Čelsi, Barselona, Inter, Juventus, Liverpul, Mančester junajted, Mančester siti, Real Madrid i Totenhem.

Među osnivačima nema klubova iz Nemačke i Francuske.

"Dvanaest najvažnijih evropskih klubova danas je postiglo dogovor o pokretanju novog takmičenja – Superlige, kojim će upravljati klubovi osnivače. Milan, Arsenal, Atletiko Madrid, Čelsi, Barselona, Inter, Juventus, Liverpul, Mančester junajted, Mančester siti, Real Madrid i Totenhem su se ujedinili kao osnivači, a biće pozvana još tri kluba da se priključe pre inauguralne sezone koja će početi što je pre moguće", navodi se u zajedničkom saopštenju 12 klubova osnivača.

UEFA je nakon prvobitne najave pokretanje Superlige najbogatijih, o kojoj se spekuliše već godinama, najavila izabacivanje klubova koji budu učestvovali u tome iz svih UEFA takmičenja.

Nakon toga je usledio vanredan satanak Evropske asocijacije klubova (ECA), bez 12 "odmetnika", na kojem je istaknuto protivljenje pokretanja planiranog modela takmičenja.

Svoj glas protiv Superlige podigle su legende Mančester junajteda ser Aleks Ferguson i Geri Nevil, kao i vodeći ljudi dve evropske velesile Velike Britanije (premijer Boris Džonson) i Francuske (predsednik Emanuel Makron).

Nema sumnje da će raskol u evropskom fudbalu koji će nastati potezom 12 velikana iz Engleske, Španije i Italije iz korena promeniti svet fudbala.

Slična situacija se odavno dogodila u evropskoj košarci, pokretanjem Evrolige nezavisno od krovne košarkaške organizacije FIBA.

Evroliga se nametnula kao elitno košarkaško takmičenje, ali dostupno samo izabranim klubovima, uglavnom na osnovu finansijskih mogućnosti.

Ali, pitanje je koliko će Superliga biti dostupna siromašnijim klubovima, s obzirom da je u tom pogledu jaz mnogo veći nego u košarci.

Nema sumnje da nas u ponedeljak ujutru čekaju prve zvanične reakcije klubova, liga i saveza, kao i istaknutih fudbalskih pojedinaca.

Budite uz B92.net od jutra i saznajte sve što se bude dešavalo u vezi s ovom temom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

395 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d