"Ibrahimović to nije zaslužio"

Sportski direktor Crvene zvezde Mitar Mrkela govorio je o najefikasnijim načinima za borbu protiv nameštanja rezultata.

MTIzvor: B92
Podeli
Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Pedja Milosavljevic / STARSPORT

* Mrkela: Zvezda će prvi put u istoriji osvojiti četiri titule zaredom

* Kako je Ibrahimović spasao Zvezdu drakonske kazne?

Mrkela je istakao da rešavanje tog problema nije samo posao za državu, već i Fudbalski savez Srbije i naglasio da ima saznanja da se, dok je on obavljao funkciju direktora mlađih reprezentativnih selekcija, u FSS radilo preventivno i dosta razgovaralo sa klubovima.

"UEFA mnogo pažnje poklanja tome. Na takmičanjima koje UEFA organizuje za mlađe kategorije, uvek se prirede kursevi i edukacije u vezi sa nameštanjem rezultata. Mislim da FSS u budućnosti treba da se okrene toj vrsti edukacije mladih fudbalera i naravno da u saradnji sa državom pokuša da taj problem reši na pravi način“, rekao je Mrkela gostujući na televiziji K1.

On je konstatovao da posle svega što se dešavalo u FSS i ostavke doskorašnjeg predsednika Slaviše Kokeze, srpska Kuća fudbala nema puni kapacitet da rešava ovakve probleme i da su neophodni izbori na svim nivoima fudbalske organizacije.

"Postavlja se pitanje da li će sadašnji saziv Skupštine birati predsednika koji će svoj posao obavljati u naredne dve i po godine, odnosno do isteka mandata sadašnjim delegatima Skiupštine, ili će se raspisati izbori na svim nivoima pa da taj novoizabrani predsednik ima četriri godine da rešava probleme. Smatram da, ako se već bira novi predsednik, potrebno je da se izvrše izbori na svim nivoima“.

Mrkela je ostao neodređen po pitanju visine kazne kojom su od strane FSS kažnjeni Jagodina i Borac, kojima nakon oduzimanja šest bodova preti ispdanje iz lige.

"Pretpostavljam da je Disciplinska komisija reagovala u skladu sa mogućnostima koje joj Pravilnik o kažnjavanju daje. Jedna od opcija rešavanja takvih problema u budućnosti je i strožije kažnjavanje. To su neprijatne situacije i verujem da je Disciplinska komisija dobro sagledala sve aspekte sa tim utakmicama“.

Na udaru Disciplinske komisije FSS bila je i Crvena zvezda, ali zbog slabe organizacije prethodnog derbija, nedozvoljenog prisustva gledalaca i nepoštovanja epidemioloških mera. Crveno-besli su kažnjeni novčano sa 700.000 dinara, a Mrekla nije mogao da kaže ko je u sistemu organizacije meča zakazao.

"Crvena zvezda se uvek trudi da ispoštuje sve oko kovid protokola, ali i ostale standarde u organizaciji mečeva. Nekada se jednostavno dogode propusti. Ko je tu zakazao, to je svakako za razmatranje i o tome će odlučivati Izvršni odbor“, poručio je Mrkela koji se dotakao i incidenta na meču sa Milanom na kome je na nacionalnoj osnovi vređan Zlatan Ibrahimović zbog čega je Zvezda kažnjena utakmicom bez prisustva publike.

"Taj incident se desio prema Ibrahimoviću koji je osvedočeni prijatelj naše zemlje, mnogih naših igrača čak i Novaka Đokovića. On se uvek lepo izražavao o našoj zemlji. Mislim da on to nije zaslužio. Niko to ne zaslužuje, jer fudbal je sport koji spaja“, zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu