Nova vest
Fudbal

Utorak, 30.03.2021.

12:15

Lotar Mateus bi razmislio, ako ga pitaju

Dugo je bio najbolji fudbaler kojeg Nemačka ima, ali i miljenik žute štampe.

Izvor: SN

Autor: SN

Lotar Mateus bi razmislio, ako ga pitaju
EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Lotar Mateus, čovek koji je jednom uveo Partizan u Ligu šampiona, mogao bi čak da postane i selektor Nemačke.

A to bi bio obrt vredan filma.

"Dok se Karl-Hajnc Rumenige i ja budemo pitali nešto u Bajernu, u ovom klubu Lotar Mateus neće moći da održava ni travnjak", rekao je legendarni Uli Henes 2002. godine. Henesa i Mateusa povezuje to što su uvek delili javnost.

Mateus je dvaput bio svetski fudbaler godine, odigrao je najviše utakmica za nacionalni tim i kao kapiten je odveo ekipu do titule svetskog prvaka 1990. godine. Sa druge strane, važio je za ženskaroša i miljenika žute štampe.

Veliku karijeru je okončao 2000. godine nakon užasnog Evropskog prvenstva u kojem su Nemci ispali već u grupnoj fazi. Posle 150 utakmica za nemački Elf, to nije bio hepi end. Mnogi su smatrali da je trebalo da se povuče posle lošeg Mundijala u Francuskoj 1998, da već tada nije više bio onaj stari.

Kratke trenerske stanice

Posle karijere u kopačkama, počela je trenerska. Najpre ga je uzeo Rapid iz Beča. „Svetska fudbalska zvezda u Beču. To do tada, a ni posle toga nisam doživeo“, priča za DW Peter Klingmiler koji je onomad bio portparol Rapida.

Tradicionalni, ali skromni austrijski prvoligaš je zbog prohteva novog trenera čak najmio sobe u jednom od najskupljih hotela u gradu. „Naše konferencije za štampu prenosio je i CNN“, seća se Klingmiler.

No Mateus je sa mladim timom bio tek osmi u austrijskom šampionatu i bio je otpušten. Ni to nije prošlo bez skandala. Mateus je tvrdio da mu se predsednik kluba petljao u sastav ekipe. „Uvek sam mislio da je Bajern zmijsko leglo, ali to nije ništa u poređenju sa Rapidom“, rekao je Lotar Mateus posle otkaza.

Ni naredni angažmani nisu bili dugi, premda je idući bio uspešan. Mateus je uzeo šampionsku titulu sa beogradskim Partizanom i uveo tim u Ligu šampiona 2003. godine. Trenirao je onda Mađarsku (2004-05), Atletiko Parenense u Brazilu (2006), pomagao Đovaniju Trapatoniju u Salcburgu (2006-07), vodio Makabi Netanju u Izraelu (2008-09) i bugarski nacionalni tim (2010-2011).

Sve kratke stanice, često burni rastanci uz iznošenje prljavog veša.

„Nije uvek bilo lako sa njim“, seća se Klingmiler. „Ali danas imamo dobar odnos i uvek se radujem kad Lotar uspe da svrati do Beča i nas iz Rapida.“ Tako ga konačno vide i mnogi u Nemačkoj. Mateus je u nedelju proslavio 60. rođendan i odavno više nije mašina za proizvodnju tabloidnih naslova.

Od 2012. po televizijama sakuplja iskustvo kao stručni komentator, i radi za televiziju Skaj. Tu važi za preciznog analitičara i posmatrača igre.

"Volim da pomažem"

Danas kaže da je „sasvim zadovoljan“ životom u kojem se pet puta ženio i četiri puta razvodio. Sa suprugom Anastasijom sada živi uglavnom u Budimpešti. Nedavno se za magazin „51“, glasilo Bajerna u kojem je proveo najveći deo karijere, fotografisao sa kosačicom – pored je stajao Uli Henes.

A Henes kaže da je već idućeg jutra zažalio kad je rekao o Mateusu da nema šta da traži u minhenskom klubu. „Često smo vikali jedan na drugog, ali obojica smo ljudi velikog srca, pa smo se mirili brzo jer smo znali da imamo isti cilj“, rekao je Mateus o dugogodišnjem prvom čoveku kluba Henesu.

Baš sada, oko šezdesetog rođendana, kao da je nemačka fudbalska javnost sve oprostila Mateusu. Ili, bolje reći, on je to zaslužio. Njegovo ime se pominje glasnije otkako je poznato da će se dugogodišnji nacionalni trener Joahim Lev povući sa kormila reprezentacije nakon Evropskog prvenstva na leto.

„Mateus kao selektor – Lotare, zašto da ne?“, citirao je tabloid Bild najveću nemačku legendu Franca Bekenbauera. On je trenirao Nemačku 1990. i opisuje Mateusa kao „svoju produženu ruku na terenu“ tih dana. „Sto posto“ bi bio dobar nacionalni trener Nemačke, navija Bekenbauer.

A šta kaže Lotar? On ne bi odbio, ako mu ponude posao. „Volim da pomažem. Ako bih imao osećaj da nadležni nepodeljeno stoje iza toga, onda bih razmislio“, rekao je za Skaj. „Ni Franc Bekenbauer nije hteo da postane selektor 1984, ali je na kraju pristao, tu je i određeni pritisak. Ako ga osetim i bude pozitivan, i ja bih razmotrio“, uvijeno je rekao Mateus.

Istina, šanse mu nisu velike. Današnji trener Bajerna Hanzi Flik je izgleda favorit rukovodstva fudbalskog saveza.

Kako god, do pre samo par godina bilo je nezamislivo i pominjanje Mateusovog imena u vezi sa klupom Nemačke. Da se sada pominje samo potvrđuje da su nemački fudbal i Lotar Mateus ponovo dobri drugari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve