Nova vest
Fudbal

Subota, 27.03.2021.

19:00

Mitrovićev rekord, "Žoga bonito" i "fantomski gol" u 93' za spas Srbije VIDEO

U 2. kolu grupe A kvalifikacija za Svetsko prvenstvo fudbalska reprezentacija Srbije je remizirala sa Portugalijom rezultatom 2:2 (0:2).

Izvor: SS

Autor: SS

Mitrovićev rekord,
Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ

Selekcija Srbije je odigrala dva potpuno različita poluvremena, a drugo u kom je apsolutno nadigrala favorizovanog protivnika, pruža veliku nadu pred nastavak kvalifikacija.

Dobili smo ohrabrenje i sliku Srbije koju želi Dragan Stojković Piksi, a ta otvorena igra na gol više raduje većinu poklonika fudbala.

Ono po čemu će se posebno pamtiti ovaj meč jeste rekord Aleksandra Mitrovića koji je 39. golom u nacionalnom dresu postao najbolji strelac naše reprezentacije u istoriji.

Takođe, ogromnu prašinu podigao je poslednji detalj na meču, o kome će sigurno brujati Evropa, jer – Kristijano Ronaldo nije želeo da nastavi meč!

Istina, sa razlogom je bio ljut, pošto je posle velike greške Dmitrovića Stefan Mitrović izbio loptu "za dlaku" prekasno, kada je lopta prešla gol-liniju, ali niko od sudija to nije video.

Odlučio je Makeli i njegovi "pomoćnici" da se igra nastavi, a Ronaldo je besan krenuo u svlačionicu i pre poslednjeg zvižduka.

Moramo priznati, imali smo puno sreće:

No, da se vratimo onome što je "priznato" na samoj utakmici.

Vladao je veliki optimizam u taboru "orlova" koji je, naravno, doneo novi selektor i posebno dobro raspoloženje posle uvodnog trijumfa nad Republikom Irskom.

Ali, to samo po sebi nije bilo dovoljno protiv Kristijana Ronalda i drugova.

Znali smo da aktuelni šampion Evrope ima tri tima sa kojima bi mogli da nadigraju i mnogo jače reprezentacije, ali se nismo nadali da će Srbija biti toliko inferiorna kao što je bio slučaj u prvih 45 minuta.

Osim uvodne dve pretnje koje su poslali Aleksandar Mitrović i Filip Kostić, Portugalci su gospodarili sredinom terena i najviše preko desne strane terena ugrožavali prečesto loše postavljene defanzivce domaćeg tima.

Tako je bilo u 8. minutu kada je Bernardo Silva proigrao Ronalda, a on šutirao preko gola. Samo tri minuta kasnije prošlo je dodavanje Silve za Dioga Žotu.

Perfektno je centrirao i pogodio napadača Liverpula "u trepavicu", ali se mora priznati da je znatno viši Nikola Milenković morao da bude bolje postavljen u toj situaciji.

"Gušili" su Portugalci srpsku odbranu i u narednih 10-ak minuta, da bi potom usledio period dobre igre Stojkovićevih izabranika.

Bio je to oslobodilački juriš, ili barem pokušaj istog. Ali osim prilike u 29. minutu u kojoj su se "potukli" oko lopte Vlahović i Mitrović, kao i minut kasnije šuta Vlahovića preko gola, to je bilo sve od Srbije.

U 36. minutu ponovo su Portugalci napali preko desne strane. Opet je meta bio Diogo Žota, opet je Milenković kasnio i, pogađajte, scenario je bio isti.

Drugi šut u okvir gola Portugalije i drugi gol. Ovog puta, lopta od stative ulazi u mrežu i šok za Srbiju bio je dupliran.

Mnogo toga je trebalo promeniti u igri "orlova" u nastavku, a pre nego što su izmene Dragana Stojkovića urodile plodom (ulazak Nemanje Radonjića i Nemanje Maksimovića), desio se gol koji je potpuno paralisao Portugaliju.

Tek što su igrači krenuli sa centra, praktično "iz svlačionice", Aleksandar Mitrović je postigao gol kojim je udahnuo život Srbiji.

I, onako usput, postao rekorder fudbalske reprezentacije Srbije jer je 39. pogotkom u nacionalnom dresu postao najbolji strelac u istoriji.

Maksimović je uspeo da poveže redove na sredini terena, a Radonjić da donese brzinu koja je vrlo brzo samlela šampiona Evrope.

I upravo brzinom i akcijom iz udžbenika Srbija je izjednačila u 60. minutu.

Kontranapad je krenuo od svog šesnaesterca, lopta je dostavljena kreatoru Tadiću koji je fantastičnom loptom u prostor proigrao Radonjića.

Sledi finta igrača Herte (na pozajmici iz Olimpika iz Marselja) i dodavanje do Kostića koji u naletu trese mrežu Lopesa za 2:2.

Neki bi rekli, "Žoga bonito"!

Šampion Evrope je bio potpuno grogiran u tim momentima, visio je treći gol u vazduhu, šanse su imali Radonjić i Milinković-Savić, ali su gosti imali sreće da prežive taj nalet.

Kada je prošao, Portugalci su preko Ronalda zapretili u dva navrata, ali do kraja više ni jedni ni drugi nisu želeli da rizikuju da ispuste bod koji su imali u džepu.

Sve do poslednjeg minuta nadoknade i gore opisanog nepriznatog gola Portugalcima.

Obe selekcije imaju po četiri boda posle dva kola, a u trećem će Srbija za tri dana gostovati Azerbejdžanu u Bakuu.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1466 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve