Nova vest
Fudbal

Sreda, 03.02.2021.

10:30

Isplivao Tumbakovićev izveštaj: Neki igrači stavljali sebe ispred Srbije

Iako je prošlo par meseci od kraha fudbalske reprezentacije Srbije u baražu za odlazak na EURO 2021. godine, i dalje stoji gorak ukus zbog poraza od Škotske.

Izvor: SS

Autor: SS

Isplivao Tumbakovićev izveštaj: Neki igrači stavljali sebe ispred Srbije
Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ

Još dugo će tako biti. I kada se budemo osvrnuli za 10 ili 20 godina na tu noć i penale, i dalje će ostati misao da je Srbija tada propustila veliku priliku.

Nakon tog meča selektor Ljubiša Tumbaković je napustio kormilo "orlova", a potom sastavio izveštaj koji je predao Fudbalskom savezu Srbije.

On je sada dospeo u javnost u formi pisma FSS-u.

"Sportklub" je objavio najbitnije delove ovog izveštaja u kom je Tumbaković detaljno objasnio sve probleme nacionalnog tima sa kojim se susreo.

Među prvim stvarima na koje je naišao, jeste temeljna promena formacije iz 4-2-3-1 u 3-4-2-1.

“Jedan od nedostataka, po mom mišljenju, odnosio se na samo jedan formiran način igre. Reprezentacije našeg nivoa imaju najmanje dva modela igre – ofanzivnije i defanzivnije orijentacije", poručuje Tumbaković.

Naravno, ta promena nije mogla da se desi "preko noći".

“Posle pregleda utakmica sa Nemačkom, Portugalom, Ukrajinom i Litvanijom, definisao sam da je neophodno direktnim fudbalom nastaviti kvalifikacioni ciklus. Reprezentacija Srbije je u prethodnom periodu najviše golova postizala iz organizacije kontranapada i zahvaljujući individualnim karakteristikama pojedinih igrača – Ljajić, Tadić, Mitrović… Posebnu pažnju usmerio sam na uspostavljanje radnog ambijenta. Taj vid rada sa igračima bio je jedan od mojih prioritetnih zadataka".

"Pojedinci su stavljali lične i klupske interese ispred nacionalnog dresa"

Međutim, tu je nailazio na probleme i narušavanje discipline.

“U toku trenažnog procesa nailazio sam na manje probleme sa narušavanjem fudbalske discipline, koji su mogli da naruše radni i takmičarski ambijent”, konstatovao je Tumbaković.

Mnogi igrači, opšte je poznato, ranije su napuštali Sportski centar FSS u Staroj Pazovi.

"Pojedini igrači stavljali su lične i interese klubova ispred nacionalnog dresa i reprezentacije Srbije. Ovo se ogledalo u napuštanjima trening kampa za vreme trajanja trenažnog i takmičarskog procesa, pod izgovorima lakših povreda", ističe bivši selektor i zaključuje o ovoj temi:

"FSS i reprezentacija Srbije u narednom periodu moraju da se 'obračunaju' sa pojedincima koji lični interes stavljaju ispred opšteg i nacionalnog, u cilju afirmacije vrednosti kojima je fudbalski sport preobiman".

"Mitrović je lider generacije"

Mnogi su se pitali da li je moguće da na terenu u istom momentu budu Aleksandar Mitrović i Luka Jović.

Isplatilo se protiv Škotske kada su "orlovi" jurili rezultat i stigli ga u 90. minutu upravo golom Jovića "u stilu" Mitrovića.

"Saradnjom napadača Mitrovića i Jovića, uz podršku Mladenovića, Ristića, Radonjića i Vlahovića, uz odgovornost i kvalitetno postavljanje Spajića, Milenkovića i Stefana Mitrovića, reprezentacija je postigla ono što je malo ko očekivao", navodi Tumbaković i Mitrovića ističe kao lidera ove generacije:

"Bez obzira što nije uspeo da pruži očekivano, odnosom prema reprezentaciji ispoljava karakteristike koje bi mogle da okarakterišu da poseduje ličnost u stanju da prevodi nove generacije".

"Tadić, SMS i Mitrović ne mogu zajedno"

"Ulaganje" u Luku Jovića se, kaže iskusni stručnjak, isplatilo.

"Iza Luke Jovića je teška godina u profesionalnom smislu. Novembarskim okupljanjem pokazao je da je vredelo ulagati u njega, kao i da je za ovog mladog igrača Reala iz Madrida imalo smisla učiniti sve pedagoške mere kako bi ostao deo reprezentacije Srbije“, napisao je Tumbaković.

Na kraju se dotakao i još jedne "večite" teme: da li zajedno mogu Dušan Tadić, Sergej Milinković-Savić i Aleksandar Mitrović?

"Zbog sličnog načina otkrivanja i kretanja, ne mogu da igraju u ovom sistemu zajedno”, podvukao je u izveštaju Ljubiša Tumbaković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve