Nova vest
Fudbal

Petak, 27.11.2020.

13:07

Napulj u suzama zbog Maradone FOTO/VIDEO

Vesti o smrti i poslednjem pozdravu velikana fudbala Dijega Maradone i dalje dominiraju italijanskim medijima.

Izvor: B92

Autor:B92

Napulj u suzama zbog Maradone FOTO/VIDEO
EPA-EFE/CIRO FUSCO

Napulj, gde je Maradona igrao i obezbedio Napoliju jedine dve titule šampiona, i jednu u UEFA kupu, ceo četvrtak je bio centar emotivnog oproštaja od čoveka koji je u tom gradu za cele generacije bio Bog.

To potvrđuje i odluka da se lokalni fudbalski stadion, koji se do sada zvao “Sveti Paolo”, preimenuje u Dijego Maradona.

Sve o Maradoni – Adios, El Grande

Do sada je nosio ime sveca, a od sada Boga”, komentarisao je jedan od žestokih navijača, a prenosi onlajn novina “Fanpejdž”.

Napulj je “goreo” od crvenih baklji koje su desetine hiljada navijača istovremeno upalili na centralnom gradskom trgu Pjaca Plebišito, a kolona navijača sa bakljama prostirala se duž glavnih gradskiuh ulica sve do stadiona.

U centru grada na fasadi kraljevske palate podignut je gigantski Maradonin portret, a na najvišem neboderu koji se vidi iz svih delova Napulja, svetlima u prozrima ispisan je gigantski boj 10, simbol, broj dresa u kojem je Maradona igrao.

Grad je prvo minutom ćutnje odao počast preminulom idolu, a zatim se iz hiljada glasova zaorila pesma, himna navijača ”Majko, video sam Maradonu i zaljubio se”.

U devet sati uveče po dogovoru na svim balkonima i prozorima upaljene su svetiljke, isturene zastave a građani su dugačkim aplauzom, kojim se u Italiji tradicionalno ispraća voljeni pokojnik, odali počast svom idolu.

Vezu između Napulja i preminulog fudbalera objašnjavali su razni strucnjaci u radio i televizijskim emisijama posvećenim Maradoni.

Za Napolitance Maradona je bio i ostao Bog upravo jer su ga doživljavali kao jednog od njih, sa svim ljudskim manama, porocima i greškama. I zato je Napuljom odjekivalo “Maradona, jedan i jedini”.

I u drugim italijanskim gardovima Dijego Mardona je pozdravljen poslednji put.

Agencija Ansa javlja da je na Kapriju, mestu koje se smatra “izlogom sveta”, u 19.30 sati centralni trg bio osvetljen plavom bojom dresa igrača, a na trgu je bio postavljen veliki poster Maradone.

Na društvenim mrežama viralno se raširila fotografija medicinskog osoblja iz bolnice u Paviji koji su na svojim leđima zaštitnih anti-kovid odela nacrtali plave pruge, simbol fudbalskog dresa koji je Maradona nosio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve