Nova vest
Fudbal

Subota, 19.09.2020.

13:12

Bajern i ostali – počela je Bundesliga

Nemačka Budesliga u petak je počela nova sezona tako što je šampion Bajern sa 8:0 demolirao Šalke.

Izvor: DW MS

Autor:DW MS

Bajern i ostali – počela je Bundesliga
Photo by Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images

Od subote se i navijači u manjem broju vraćaju na tribine. Iako je favorit za titulu uvek isti, deluje da bi moglo biti iznenađenja.

Bajern ili Lajpcig?

Nema sumnje: Bajern je ponovno favorit za osvajanje titule, to je pokazala uvodna utakmica u petak u kojoj su se Bavarci "iživljavali" nad nekada velikim konkurentom Šalkeom. Bila bi to deveta titula zaredom.

U Minhen je stigao Liroj Sane pa su Bavarci, čini se, još jači nego u prošloj sezoni. Borusija iz Dortmunda je tradicionalno prvi konkurent, ali veliko pitanje je: šta je s RB Lajpcigom?

Klub koji sponzoriše Red Bul je proteklu sezonu okončao s dva velika uspeha: RB je bio jesenji prvak Nemačke, i po prvi put se probio u polufinale Lige šampiona.

U Bundesligi je ekipa trenera Juliajna Nagelsmana u samom finišu sezone dobila nadimak „kraljevi remija“, zaredali su se nerešeni rezultati. Od 17 utakmica prolećnog dela prvenstva, Lajpcig je doduše izgubio sami dve – ali su čak osam puta remizirali.

RB je ostao bez golgetera – Timo Verner je u protekloj sezoni postigao 28 golova. Ubuduće će nastupati za Čelsi.

Da li pojačanje Laipciga, Korejanac Hvang He Čan, koji bi u vrhu napada trebalo da pravi društvo Jusufu Poulsenu, biti dovoljno dobra zamena?

RB očigledno nije baš uveren u to, u suprotnom iz kluba ne bi najavljivali dolazak još jednog vrhunskog pojačanja. Radi se o Norvežaninu Aleksanderu Serlotu.

Levandovski ili Haland?

Nema nikakve sumnje da Bajern ima najboljeg centarfora sveta u prošloj sezoni.

Robert Levandovski je u sezoni iza nas postigao 55 golova u 47 utakmica u svim takmičenjima. Sezonu je krunisao titulom prvaka Evrope.

Da je bilo dodele tradicionalne Zlatne lopte, Poljak bi sigurno bio favorit. Ali Frans Fudbal je odlučio da ove godine Zlatna lopta prvi put u istoriji neće dobiti novog vlasnika – zbog pandemije.

No, Levandovski bi mogao imati ozbiljnog konkurenta u napadaču Dotmunda Erlingu Halandu.

Norveški tinejdžer je gladan golova i uspeha. U dresu crno-žutih je zabeležio fantastičan start i postigao 16 golova u 18 utakmica.

S tom kvotom je među favoritima za osvajanje titule najboljeg golgetera Bundeslige.

Povratak posrnulih divova?

Uoči protekle sezone i Verder iz Bremena i Šalke 04 su bili među najozbiljnijim kandidatima za plasman u neko evropsko takmičenje.

Prognoze se nisu ostvarile. Na kraju su i jedni i drugi bili srećni što su uspeli da opstanu u prvoj ligi.

Šalke je nakon jesenjeg dela sezone bio na petom mestu, ali je u tekućoj godini pobedio samo u jednoj, i to prvoj utakmici na početku drugog dela sezone. Usledilo je 16 utakmica u kojima su kraljevsko-plavi podelili bodove ili bili poraženi.

Zbog napete finansijske situacije, Šalke je na pozajmicu u Juventus poslao Vestona Mekenija, jednog od svojih najboljih igrača.

Najveći transfer u letnjoj pauzi je Šalke ostvario angažmanom Vedada Ibiševića – radi se o 36-godišnjem napadaču. Teška su ovo vremena čak i za navijače Šalkea, koji su navikli na patnje kad se radi o podršci za njihov omiljen klub. Katastrofom u Minhenu se nastavila agonija.

Ako može gore od toga, onda je to za nogom pošlo Verderu. U čak 12 utakmica prošle sezone je Verder zabeležio poraze s dva li više golova razlike. Setimo se samo debakla od 0:5 protiv Majnca, direktnog konkurenta u borbi za opstanak – i to u finišu prvenstva. Na kraju su se zeleno-beli ipak nekako spasili, i to preko nastupa u baražu.

U timu je ipak nekoliko zanimljivih talenata, među njima je i Tahit Čong, kojeg je Verder pozajmio iz Mančester Junajteda. Na reci Vezer se ipak očekuje da će Bremen napustiti važan napadač – Milot Rašica. Zanimanje za reprezentativcem Kosova pokazali su i neki strani klubovi.

Metropola bez velikog kluba?

Koliko god prošla sezona bila loša za Šalke i Verder, ta dva kluba ipak nisu bila konstantno u fokusu sportske javnosti.

Pažnju medija su zaokupljale turbulencije u glavnom gradu. Herta se redovno pojavljivala na naslovnicama i to u negativnom kontekstu.

Najprije bizarni odlazak trenera Jirgena Klinsmana i javno iznošenje prljavog veša i pikantnih detalja iz utrobe kluba, a onda i afera oko Salomona Kalua koji je kršio higijenska pravila.

Herta (ovde u crvenom) već je ispala iz kupa od drugoligaša

A u budućoj sezoni bi konačno trebalo da se isplate milioni koje je na raspolaganje stavio investitor Lars Vindhorst.

Herta se pojačala vrsnim nemačkim golmanom Aleksanderom Švolovim, u metropolu je stigao i Francuz Lukas Tusart, te Holanđanin Dejovaisio Zefuik, talentovani odbrambeni igrač. Iz Kelna je stigao kolumbijski napadač Džon Kordoba.

No to je još daleko od vizije "Big City Club".

Prvi šamar je Herta već dobila kada je ispala u prvom kolu kupa od Braunšvajga, tima koji se tek vratio iz treće u drugu ligu.

A navijači?

Fanovi mogu konačno (barem malo) da odahnu.

Od marta nisu smeli na stadione. Ali bliži se kraju vreme prvoligaškog fudbala pred praznim tribinama.

Predstavnici nemačkih saveznih pokrajina su se neposredno uoči starta nove sezone dogovorili da će u test-fazi, koja će trajati mesec i po, navijači smeti na stadione: dozvoljena je prodaja maksimalno 20 odsto raspoloživih kapaciteta.

Ipak, otvaranje sezone prošlo je bez publike – grad Minhen je odlučio da je to preveliki rizik u aktuelnoj situaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve