"U jednoj državi bi ovo bio penal, u drugoj nikada – VAR ne bi pomogao" VIDEO

Bivši arbitar i ekspert za suđenje Igor Radojičić analizirao je na TV ArenaSport sporne situacije iz prvog kola Linglong Superlige Srbije.

SSIzvor: B92
Podeli
Foto: StarSport/Srđan Stevanović
Foto: StarSport/Srđan Stevanović

Glavni akcenat bio je na penalu u Kruševcu koji je dosuđen za Partizan u 87. minutu i tako su crno-beli savladali Napredak.

Radojičić smatra da je prekršaja Kostića nad Vitasom bilo, ali da se sada postavlja pitanje kriterijuma koji će biti uspostavljen u domaćem prvenstvu.

"Ovakve stvari se baš često dešavaju, to je pitanje interpretacije pravila 12, prekršaj, nesportsko ponašanje. Da li igrači, klubovi, javnost, znaju kakav će biti kriterijum? Da li uvek postoji isti kriterijum? Na jednoj utakmici da, na jednoj...", rekao je Radojičić i nastavio:

"U jednoj državi bi ovo bio penal, u drugoj nikada! Ali, to nije problem jer se zna kriterijum. Zna se šta može da se očekuje. Nedoslednost u kriterijumu izaziva nepoverenje i zato se dešavaju saopštenja", istakao je Radojičić.

Problem, po njemu, nije sam prekršaj koliko reakcija sudija pre samog prekida, u ovom slučaju kornera za Partizan.

"Proaktivnost. Sudije treba da budu više uključene tokom utakmice, pogotovo u ovakvim situacijama 85-86. minut, mora mnogo više da se upozorava, da se verbalno oglasi, da se čuje. To znači i prekidanje udarca iz ugla, ako treba, pozvati igrače ili i drugu dvojicu, jer je to poruka svima koji se nalaze u kaznenom prostoru, a to je njih 20, da se to neće tolerisati".

U srpskom fudbalu nema VAR tehnologije, a da li bi ona pomogla u datoj situaciji?

"Druga stvar. Nisam čuo da je neko pominjao reakciju igrača. Da li igrač drži sve vreme, da li koristi obe ruke? Mislim da je to malo neracionalno s njegove strane (Kostića). I treće: da li je ovo povreda pravila broj 12? Jeste. Sad, kako bi VAR tu reagovao? Ako sudija kaže da je video držanje sa obe ruke, VAR ne može da reaguje, jer je bilo držanja, a on služi samo da sudiji ukaže na očigledne greške", rekao je Radojičić.

Posle utakmice "Pod Bagdalom" bilo je saopštenja. Najpre Crvene zvezde, a potom i Partizana, da bi se na kraju oglasila i Vojvodina.

"Sledeće kolo imamo u sredu i prva ekipa kojoj se ovo desi će očekivati da ovo bude kazneni udarac. Da li će biti? Ne verujem. Ne mora da bude ista interpretacija, ali mora da bude slična. Ako je prekršaj, onda mora da bude i u drugoj utakmici, pa i u trećoj. Ovo je Superliga, imamo mnogo malih terena gde nema mnogo kamera. Kako će neki mlađi sudija reagovati u ovakvoj situaciji? Da li smo našli kriterijum? Ovo je poziv sudijama da uvek koriste isti kriterijum na svim utakmicama"
, zaključio je Igor Radojičić.

strana 1 od 2 idi na stranu