Nova vest
Fudbal

Subota, 01.08.2020.

09:30

Londonski obračun za spas sezone – Lampard i Arteta za menadžerski prvenac

Ovo 139. finale FA kupa ispisaće istoriju kakvu niko nije želeo.

Izvor: B92

Autor:B92

Londonski obračun za spas sezone – Lampard i Arteta za menadžerski prvenac
Photo by Dan Mullan/Getty Images

Duel londonskih rivala Čelsija i Arsenala od 18.30 na Vembliju biće prvo finale najstarijeg fudbalskog takmičenja (od 1871) bez prisustva navijača.

Međutim, gledaoci bi bar putem televizije trebalo da uživaju u neizvesnoj borbi dva podjednaka tima.

Arsenal je rekorder po broju trofeja u FA kupu. Osvojio ih je 13 (jedan manje ima Mančester junajted), a nije poražen u finalu još od 2001. i duela s Liverpulom.

Čelsi želi devetu krunu u ovom takmičenju, a poslednji put se radovao 2018. kada je Eden Azar iz penala srušio Mančester junajted.

Obe ekipe su motivisane da vrlo tešku, napornu i ne preterano blistavu sezonu okončaju osvajanjem prestižnog trofeja.

Biće ovo i međusobni duel dva mlada trenera – Frenk Lampard i Mikael Arteta su osvajali FA Kup kao igrači, a sada će jedan od njih osvojiti imati i menadžerski prvenac.

Mnogi se nadaju bar reprizi finala od pre tri godine kada je Arsenal slavio u neizvesnoj završnici 2:1, iako je Čelsi izjednačio sa igračem manje na terenu.

S druge strane, "tobdžije" i dalje pamte debakl iz prošlosezonskog finala Lige Evrope u kojem su "plavci" slavili sa impresivnih 4:1 u Bakuu, gde je svih pet golova postignuto u drugih 45 minuta.

"Trofej bi bio dobar početak leta u kojem nas čeka mnogo posla kako bismo Arsenal vratili tamo gde mu je mesto", rekao je menadžer Arsenala Mikel Arteta.

Dodatni motiv ima i menadžer Čelsija Frenk Lampard kojem bi ovo bila sezona iz snova ukoliko bi već na svom trenerskom derbiju na Stamford Bridžu doneo trofej.

Time bi umnogome prevazišao očekivanja koja su pred njega postavljena prošlog leta kada je stigao iz Aston Vile.

"Poštujemo sve što je uradio Arsenal od kada je Arteta stigao u klub i postavio stvari onako kako želi. Umorni smo od napornog ritma, ali moramo da pronađemo snagu jer finale je finale",
istakao je Lampard.

Gledajući formu, oba tima su na sličnom nivou – imaju po tri pobede i dva poraza u poslednjih pet mečeva.

Pritom oba tima su nadigrala velike rivale iz Mančestera Junajted i Siti u polufinalima ovog takmičenja, a Arsenal je uz to savladao i novog šampiona Liverpul 2:1 u Premijer ligi, od koga je, pak, Čelsi pre desetak dana primio čak pet golova.

Kec na Čelsi je 2,25, iks je 3,30, dok je dvojka na Arsenal 3,25. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za finale FA kupa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve