Nova vest
Fudbal

Subota, 11.04.2020.

14:20

Udovičić: Sport neće biti ni nalik onom kakav je bio pre pandemije

Ministar omladine i sporta u Vladi Srbije Vanja Udovičić bio je gost emisije "Osvrt" na teleziviji B92.

Izvor: SS

Autor: SS

Udovičić: Sport neće biti ni nalik onom kakav je bio pre pandemije

Sport je zbog svetske pandemije koronavirusa jedna od "grana" koja trpi ozbiljan udar, pre svega u finansijskom smislu.

Ministar Udovičić je najpre govorio o radu ministarstva na čijem je čelu tokom vanrednog stanja.

"Fokus je na komunikaciji sa sportskim udruženjima i pojedincima, kako bismo razumeli njiohove potrebe, ali i da bismo neke stvari unapred predvideli i ispratili iskustva drugih zemalja koje su pre nas zahvaćene pandemijom. Želja nam je da što bolje odradimo tu transformaciju tokom ovog perioda. Sve nas je zahvatila ista sudbina. Moderan sport se sa ovime nikada nije susretao, sve je stalo, a kada nemate mogućnosti da trenirate svakog dana, onda dolazi do nus-pojava i povreda. Radimo sa sportistima i trenerima kako bi radili i u kućnim uslovima i gledamo da iz svega izađemo sa što manjim konsekvencama", rekao je prvi čovek sporta Srbije.

Jedno od glavnih pitanja jeste kako će se nastaviti sezone u svim sportovima, kao i šta će biti sa sportsitima koji su izborili Olimpijsku normu, iako su Igre u Tokiju odložene za 2021. godinu.

"Na globalnom nivou je velika nepoznanica. Vidite da i velike sile odlažu svoja takmičenja na svakih 15 dana. Na taj način šalju poruku građanima da ćemo se uskoro vratiti normalnom životu. Te procene su na nivou kladioničarskih u ovom momentu. Da biste mogli ida organizujete nacionalna takmičenja, ne samo seniorska, morate da usaglasite".

"Sa jedne strane morate da završite takmičenja, ali različiti sportovi zahtevaju različite odluke. Potrebno je za svaki sport naći pravo rešenje. MOK je rekao za sve sportiste koji su se kvalifikovali, da te norme ostaju na snazi. Svetski atletski savez je rekao da ih ništa ne zanima pre novembra, neki spominju avgust".

Dodao je da će biti sredstava za sportiste i njihove potrebe čak i posle pandemije.

"Trudimo se da sve obaveze dospele pre vanrednog stanja ispatimo. Zahvalan sam Vladi i ministarstvu finansija, već smo četvrtinu isplatili kako bi Savezi mogli da daju plate trenerima i zaposlenima".

"Siguran sam da ćemo naći programe za to i da će naši sprotisti i dalje imati najbolje moguće uslove. Delimo sudbinu celog sveta. Svi krećemo iz istog momenta i isti ćemo period imati da se pripremimo. Moraćemo u punom kapacitetu da podržimo sportiste kako bi se "Bože pravde“ ponovo čulo na podijumu. Sport je uvek nalazio mogućnost da nas ohrabri i osnaži i motiviše".

Kako će izgledati sport posle pandemije?

"Na dnevnom nviou razmenjujem isksustva sa kolegama u svetu. Kod svih njih postoji ogromna bojazan i nepoznanica kako će sve izgledati. Mnogi sportovi su otkazali održavanje iako donose ogroman profit. Otkazan je Vimbldon prvi put od Drugog svetskog rata, takođe i Formula jedan, ali niko i dalje ne izlazi sa tačnim kalendarima. Sport u prvih godinu dana ne može da bude ni nalik onome kako je izgledao pre pandemije. Minimum je dva meseca trenažnog procesa kako bismo u što manjoj meri imali povrede. Nijedan sportista nije navikao na ovoliku izolaciju. U svim segmentima, globalno, ekonomski.. Ništa neće biti isto".

Mnogi sportisti su pomagali u teškim trenucima u borbi protiv koronavirusa.

"Hvala svim sportistima koji su nam pomagali i koji su kroz svoje kontakte doprineli da svi što lakše prođemo kroz ovu krizu. Po ko zna koji put su se odazvali pozivu, pokazali solidarnost i odgovornost. Neizmerno im hvala".

Ali bilo je i loših primera, pre svega pojedinih fudbalera na početku epidemije?

"Da, ali to je mali broj i svako preuzima odgovonost za svoje po stupke. Ja bih pre istakao primere onih koji su svojim primerom pokazali da smo svi isti u ovom trenutku i da je zdravstvena situacija ista za sve. Imate primere sportista koji iz izolacije pokazuju običnim građanima kako da vežbaju. Vrlo važno je, sada kada se nalazimo u 'drugom poluvremenu ove svetske utakmice', svi zajedno nađemo sportski način da pobedimo", zaključio je ministar Vanja Udovičić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve