Nova vest
Fudbal

Petak, 28.02.2020.

15:07

"Večiti" derbi na Košutnjaku – Deki o milionskim ciframa, Savo o muzici i novcu FOTO

Treneri Crvene zvezde i Partizana, Dejan Stanković i Savo Milošević, zajedno su gostovali na Fakultetu za sport i fizičkom vaspitanju i održali predavanje.

Izvor: MS

Autor: MS

B92/MS

Amfiteatar u ustanovi na Košutnjaku bio je premali da primi sve studente DIF-a i predstavnike medija, među kojima je bio i B92.

Dve legende srpskog fudbala odgovarale su na pitanja studenata, ali i to tome kako se pripremaju za utakmice, derbi, biraju pojačanja...

Razgovor je otvorio Savo Milošević.

"Generalno se trudimo da imamo isti pristup i isti značaj, ipak, nemoguće je izbeći značaj derbija. Motivacija nije neophodna, odnosno rad sa igračima, već na rasterećenju pritiska, koiji je ogroman", rekao je Savo, a onda se okrenuo ka Stankoviću.

"Probaću da iznenadim Dekija, kao i on mene verovatno", bila je prva od mnogobrojnih "peckanja" dvojice velikih prijatelja i bivših saigrača, uz veliku dozu smeha.

Tema je bila ofanzivni ili defanzivni fudbal.

"Odavno se fudbal ne deli na ofanzivu i defanzivu. U Italiji kažu ofanzivan si koliko se dobro braniš. Postoji i španski stil sa posedom", kaže Stanković i iznosi primer čuvenog revanša polufinala Lige šampiona između Barselone i Intera na Nou Kampu kada je njegov tim prošao dalje uprkos porazu 1:0 (prvi meč 3:1 u Milanu).

"Barselona drži loptu i ti se ne pitaš, trčiš i plačeš. Koliko god nekad cilj opravdava sredstvo. Mi smo tada izbacili Barselonu. Ipak, kad smo primili gol u finišu niko nije hteo da uzme loptu i odnese je na centar".

Milošević i Stanković su se složili da Liverpul trenutno igra najbolji fudbal, sa presingom i brzom tranzicijom.

"Fudbal je postao ozbiljna industrija, koja želi više i bolje. Danas ide ka tome da bude ofanzivan, tako je atraktivniji i dovlači mnoge ljude na stadione. Tako se pune i budžeti klubova", kaže trener Partizana.

Tema su bili i stranci kod nas, ali i proboj mladih igrača.

"Sećam se u Interu ekipe "Džipsi kings" (kraljevi cigana) u kojoj smo bili Snajder, Eto, Materaci, Kivu i ja. Svlačionica je svet, dok se ne dogovorimo oko nečega nema izlaza iz nje. Strancem se nikad nisam osećao u Italiji za 17 godina, ali za to moraš i da se izboriš karakterom među lavovima. Imaš tri sina, pa je teško, a kamoli 25 igrača. Mora da se napravi lepa priča za mlade, ne pita te niko od 55.000 ljudi na stadionu ili pet milona putem tv-a da li si mlad. Ipak, ja cu napraviti sve da uradim da se probiju", objasnio je Stanković.

Primer je dao i Milošević.

"Radim sve na osnovu ličnog iskustva. Moja generacija i ja smo imali sreću da smo nas petorica ušla u prvi tim i da nam je Tumbaković spremio teren. Znam sa kakvim sam se problemima suočavao. Ovi klinci koji dolaze znam kako se osećaju i po pogledu. Slično je sa strancima, mora puno da se razgovara i na dnevnom nivou. Svi su oni kvalitetni igrači, ali pitanje je karaktera".

Studente je interesovao i izbor igrača u dva najveća srpska kluba u toku prelaznog roka.
"Novac je presudan. Ne možemo da dovodimo igrače od 30 i 40 miliona... Postoje profili, izaberemo petoricu, a onda je stvar novca da li je milion i po, dva, tri ili pet miliona", rekao je Stanković, na čije izlaganje se "zgranuo" Milošević zbog cifara.

"Pričamo hipotetički", objasnio je Stanković sa kojim se složio Milošević.

"Koliko para toliko muzike", rekao je Savo i onda je nastalo "peckanje".

"Jezikom koji poznaješ", našalio se Stanković i dobio brz odgovor.

"Srećom ti ga ne znaš", zatvorio je Savo razgovor uz smeh celog amfiteatra i zagrljajem njih dvojice.

"Večiti" derbi je već počeo...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Španski sud blokirao račun Pikeu

Španski sud naložio je zamrzavanje bankovnog računa kompanije koju vodi Đerar Pike, dok traje istraga o poslovnom dogovoru da se takmičenje domaćeg Superkupa prebaci u Saudijsku Arabiju.

Beta

23:47

12 h

U fokusu

Vidi sve