Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 27.02.2020.

10:45

Koliko je Partizan izgubio odlaskom Tošića?

Da odgovorimo odmah na ovo pitanje – mnogo.

Izvor: AK

Autor: AK

Koliko je Partizan izgubio odlaskom Tošića?
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Iako će mnogi osporiti njegov doprinos rezultatima ekipe, činjenica je da je Zoran Tošić (32) bio jedan od najboljih igrača Partizana u poslednje dve godine.

Vratio se u Partizan u avgustu 2017. posle osmogodišnje "pečalbe" i potpisao trogodišnji ugovor.

Tošić se od dolaska u Humsku potpuno podredio timu i rezultatatima ekipe, a nijednom nije pravio problem ni kada su plate kasnile, a to se često dešavalo.

"Bambi" je po dolasku sa Partizanom dogovorio saradnju vrednu oko 550.000 evra po sezoni, uz obećanje da mu klub neće praviti problem u slučaju ponude iz inostranstva.

Partizan je ispunio obećanje kada su ove zime stigle ponude Tošiću iz Kazahstana i Kine, a Bambi se odužio klubu tako što mu je oprostio deo novca koji mu duguje.

Spekuliše se da crno-beli duguju Tošiću više od 700.000 evra, ali su dve strane postigle dogovor o "reprogramu" kojim bi crno-beli trebalo da isplate sada već bivšem igraču nešto manju cifru do kraja 2021. godine.

Zbog već uobičajenih problema sa povredama je često pauzirao, ali kada bi bio na terenu donosio je često prevagu.

Već u drugom nastupu na povratku u crno-beli dres postigao je gol u pobedi nad Radničkim iz Niša 3:1. U oktobru je realizovao i prvi penal u karijeri – za 2:0 protiv Radnika.

Devet dana kasnije promašio je penal u 88. minutu pri 1:1 protiv Borca, ali se iskupio već u nadoknadi sjajnim golom iz slobodnog udarca za pobedu Partizana.

Potom je bio dvostruki strelac u pobedi nad Čukaričkim, pa je opet tresao mrežu Radničkog, da bi nakon jednogodišnjeg posta bez gola, uslovljenog i problemom sa povredom, opet bio dvostruki strelac protiv Čuke, za veliki preokret crno-belih na 3:2 u poslednjih 15 minuta meča u Humskoj prošlog aprila.

U novembru je iz slobodnog udarca "načeo" Skenderbeg za pobedu od 2:0 u Ligi Evrope, a proteklog leta je doneo vođstvo i protiv velškog Konahs Kija.

To je bio jubilarni 350. gol Partizana u Evropi od premijernog meča u Kupu Evrope 1955. godine. Međutim, to nije bio jedini Tošićev doprinos dobrim rezultatima Partizana ove sezone.

Generalno je bio jedan od najzaslužnijih za plasman u grupnu fazu Lige Evrope. A posebno se ističe njegov gol za pobedu nad Moldeom 2:1 u prvom meču plej-ofa za plasman u LE.

Osim toga, Tošić je u 92. minutu "overio" pobedu Partizana nad najvećim rivalom Crvenom zvezdom (2:0) u prvom ovosezonskom susretu.

Ukupno gledano, Tošić je na 80 utakmica u drugom mandatu u Partizanu postigao 26 golova uz 17 asistencija. Osvojio je dva Kupa, a ukupno sa crno-belima ima tri kupa, te dve titule šampiona Srbije.

Partizan je ostao bez njega nekoliko dana uoči novog derbija, a s obzirom na sve što je Tošić pokazao u crno-belom dresu u prethodne dve i po godine, tim iz Humske će biti značajno oslabljen u nedelju (18h, TV B92)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve