Nova vest
Fudbal

Sreda, 26.02.2020.

18:04

Širi se istraga – Ramadaniju i Damjancu "češljaju" nekretnine

Fudbalski menadžeri Fali Ramadani i Nikola Damjanac pod istragom su zbog toga što nisu plaćali porez na nekretnine, prenose španski mediji.

Izvor: MS

Autor: MS

Širi se istraga – Ramadaniju i Damjancu
Photo by Shaun Botterill/Getty Images

Iako je prvobitno objavljeno da su njih dvojica, kao još i pet osoba, među kojima su i supruge menadžera, uhapšena, te informacije su demantovane i saopšteno je da su pod istragom.

Ramadanijeva vila na Maljorki je pretresena u akciji utaje poreza preko 10 miliona evra tako što se sumnje u malverzacije prilikom transfera.

Upravo su te vile centar istrage. Pretpostavlja se da su Ramadani i Damjanac u svrhu kupovine nekretnina osnovali preduzeće "SL Majorka Aleksa Terza".

Prema pisanju medija sumnje se da su ovom kompanijom rukovodile žene Ramadanija i Damjanca. Firma "SL Majorka Aleksa Terza" je kasnije likvidirana.

Dan ranije španski mediji su pisali i o poslovima "Lian sports" agencije.

Radi se o prikrivanju vlasništva nad igračima iza luksuznih nekretnina u Švajcarskoj i na Malti, gde je adresa kompanije "Lian sports" u vlasništvu Ramadanija.

Ramadani se tereti da je sa još jednom osobom koristio složenu korporativnu mrežu u saradnji sa klubovima iz Srbije, Kipra i Belgije.

"Football Leaks" otkrio je da je Ramadani poslove završavao preko kiparskog kluba – Apolona iz Limasola, uključujući transfere Mijata Gaćinović iz Vojvodine u Ajntraht, Luke Jovića iz Crvene zvezde u Benfiku i Andrije Živkoviža iz Partizana u Benfiku.

Takođe, po istom principu radio se i transfer Nikole Maksimovića (Crvena zvezda – Torino) i glavna stvar u čitavoj priči je da nikada nisu zaigrali za Apolon.

Konkretno "Football Leaks" je izneo primer Gaćinovića, Vojvodina je vlasništvo nad njim prebacila na kompaniju iz Kanade "European Sports Management", sa bankovnim računom u Švajcarskoj.

Kada je Ajntraht hteo da ga dovede nije hteo da plaća obeštećenje firmi, pa je posrednik u celom transferu bio Apolon koji je prosledio 1,25 miliona evra toj kompaniji, a na njegov račun je isti klub iz Frankfurta osam dana kasnije.

Ujedno, Apolon poseduje i 50 odsto prava na ugovor Gaćinovića u Ajntrahtu.

Španca policija je objavila da Vojvodina nije dobila ništa od transfera, niti je uplaćen porez u Srbiji.

"Na taj su se način su se Ramadani i Damjanac obogatili i naneli velike financijsku štetu klubovima i državnim proračunima u zemljama gde su utajili porez“, navela je u saopštenju španska Civilna garda.

Oni su stekli luksuzne vile na Maljorki, ali su uhapšeni jer nisu plaćali porez na iste.

Agencija "Lian sports" u svom vlasništvu drži veliki broj fudbalera iz Srbije i širom Evrope kao što su Matija Nastasić (Šalke), Luka Milivojević (Kristal Palas), ali i iz regiona Domagoj Livaković (Dinamo Zagreb), Josip Brekalo (Volfsburg), Marko Rog (Napoli), Nikola Kalinić (Atlético Madrid/Roma), Miralem Pjanić (Juventus)...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve