Nova vest
Fudbal

Sreda, 15.01.2020.

10:15

Milošević o Rajkoviću, odbijenim milionima, Lazaru Markoviću VIDEO

Dan po dolasku u Belek šef stručnog štaba FK Partizan Savo Milošević razgovarao je sa predstavnicima beogradskih medija.

Izvor: B92

Autor:B92

Milošević o Rajkoviću, odbijenim milionima, Lazaru Markoviću VIDEO
Foto: FK Partizan

Vaši prvi utisci o hotelskom kompleksu, terenima i generalno uslovima za rad?

"Prezadovoljan sam, mislim da je i previše luksuzno, jer smo mi ovde došli pre svega da radimo, to je za mene suština odlaska iz Beograda. Potreban nam je mir, dobri uslovi za rad i to je ključno, broj zvezdica hotela je manje bitan. Jutros smo odradili prvi trening u teretani za snagu, popodne radimo tehniku. Imamo zaista fenomenalne uslove".

Planiran je dolazak 31 igrača, ali izostao je Dominik Dinga iako je bio na spisku putnika? Šta je razlog njegovog izostanka?

"U ovom momentu nemam konkretnu informaciju za to i ja bih voleo da znam više".

Da li Vam je žao što se nije pojavio?

"Žao mi je što ovako pričamo o tome, svaki igrač nam je bitan bez obzira kako se on oseća i kakva je situacija, ne bih da nekim svojim rečima naškodim njemu"
.

Ima li noviteta u vezi sa transferom Slobodana Rajkovića, sobzirom na to da je Simović koji se spominjao potpisao za Kišvardu u Mađarskoj?

"Očekujem vrlo brzo neke informacije, ne samo za Rajkovića nego i za još neke igrače. Poznati su protivnici na ovom delu priprema, Krakovija i Ružomberok, to ne bi trebalo da se promeni, takođe i jedna utakmica za mlađe momke 22. protiv tima iz regionalne grupe Nemačke"
.

Da li ste zadovoljni izborom?

"Zadovoljan sam, moj odgovor bi bio isti bez obzira na protivnike. Ne pridajem veliki značaj prijateljskim utakmicama, pogotovo ne insistiram na rezultatu kod igrača, nama su bitne druge stvari".

Da li već sada znate kakav je plan podele tima u dve ekipe 22. januara? Ko će igrati tu glavnu utakmicu sa Krakovijom, a ko ovu drugu?

"Prve dve utakmice nećemo definisati startnih 11, kod nas se dosta stvari već zna, iskristalisalo se na prošlim prirpemama i kroz jesenju sezonu. Suština je plan programa koji imamo, tog dana bićemo veoma teški sa nogama zbog rada koji nam predstoji. Niko neće biti u stanju da igra 90 minuta. Biće podeljena minutaža među igračima. Nećemo odstupati od ustaljenih pravila koje važe za pripreme kako nas u Partizanu tako i drugih ekipa".

Silni milioni se vrte oko Sadika, da li se plašite da to može uticati loše na njega?

"To su slatke muke, bavimo se njime i ne verujem da tu može doći do problema. Sa njim razgovaram na način kojim mu objašnjavam da on tek treba da diže svoju igru, ima ogroman prostor za napredak. Došao je u Partizan na vreme sa voljom i entuzijazmom. Iz našeg razgovora shvatam da ima veću volju od one koju je imao na pripremama u Sloveniji. Ne verujem da će ovo uticati negativno na njega. Imali smo situaciju sa Strahinjom Pavlovićem koja je trajala pet meseci, ali smo i to završili uspešno. To je nešto poznato svim igračima sveta, morate da naučite da igrate pod pritiscima raznih vrsta, a ovo je jedan od takvih. Nije lako, ali trudimo se da te stvari dosta dobro menadžujemo".

Rekli ste da nećete prodavati strance ukoliko klubu ne stigne odgovarajuća ponuda. Ponuda za Sadika se polako bliži toj odgovarajućoj. Šta ako se dogodi da stigne ove zime?

"Već sam govorio o tome koju cenu tražimo za Sadika. Što se tiče mene i stručnog štaba i generalno u našim razgovorima povodom te situacije, zaista suludo deluje da mi razmišljamo o tome kako ne želimo da uzemo 10 miliona za jednog igrača Partizana. To je situacija koja je bila nezamisliva do pre koji mesec ali eto sada je drugačije. Niko nije na prodaju i svi su na prodaju. Moj stručni štab i ja se zalažemo i uvek ćemo se zalagati za to da ekipa bude što jača, ali ne možemo da izbrišemo interes i opstanak kluba. Moraćemo da procenimo ako budemo u drugačijoj situaciji i milionske ponude koje imamo za neke druge igrače. Ukoliko neko od njih ode, nadam se da ćemo reagovati na vreme. Ako imamo novca od nas se očekuje da neke nove igrače platimo više nego što je to do sada bila praksa. Ne bih voleo da akcenat ovih priprema bude na ovoj temi, a pogotovo ne da ja budem glavni akter. O ovom se pre svega pita rukovodstvo kluba, na kraju krajeva oni su u Beogradu i pregovaraju oko tih stvari. Moj lični utisak je da sam izuzetno zadovoljan i presrećan što ja nemam tu vrstu pritiska od strane rukovodstva. Odbio sam tri ponude za Sadika od kojih su to bile cifre od sedam i po, osam i 10 miliona. Niko me iz kluba nije nazvao i rekao e čoveče to su ipak ozbiljne cifre".

Činjenica je da od kada ste Vi došli u klub, Partizan pomera standarde. To dokazuje odbijanje ponuda od 10 miliona koje se u ranijem periodu ne bi odbile.

"Rekao sam letos da je moj glavni cilj i ono što sam želeo da uradim u Partizanu od marta, jedina bitna stvar, da približim igru Partizana Evropi. To nije bila lična sujeta, želja, prosto iz te činjenice proizilazi sve ovo. Svaka nova ponuda koju imamo uz dužno poštovanje našem prvenstvu, nije proizašla iz tih domaćih već iz Evropskih mečeva, i načina na koji smo igrali u istim"
.

Rekli ste da su na rukovodstvu neke stvari kada je reč o prelaznom roku, generalni direktor je rekao da ne tražite desnog beka, da li je to istina?

"Ne tražimo desnog beka, situacija je takva da Nemanja Miletić 99 posto ostaje, ali u suprotnom mi imamo dva rešenja na toj poziciji, tako da nema potrebe da imamo tri igrača na istoj poziciji"
.

Trener Peruđe je imao interesantnu izjavu po pitanju Rajkovića. Govorio je o tome da igrači koji se nećkaju ili nisu sigurni njemu konkretno nisu potrebni. Da li ima nekih igrača koji se nećkaju prilikom Partizanove ponude?

"Ako se misli na Slobodana Rajkovića ili na moje odluke kada su u pitanju takve stvari, ja ću vas samo podsetiti da sam letos čekao Asana dva meseca, Natka dva i po meseca, Lazara Markovića tri meseca. Ne možete biti isključivi kada su u pitanju te stvari. Svaki igrač ima pravo da odlučuje o svojoj sudbini. Mi nismo klub koji ima milione za bacanje i nismo država koja ima najidealniji fudbalski ambijent. Nekim stvarima moramo da se povinujemo. Moramo biti strpljivi. To je ono što sam već rekao za Rajkovića na osnovu dva meseca koja je proveo sa nama. Njegov kvalitet i ljudski i igrački zadovoljavaju sve ono što mi tražimo u Partizanu i ukoliko budemo mogli to da završimo, tako sam rekao i rukovodstvu, da to i uradimo. Ja sam siguran da bi nam njegov dolazak u klub doneo dodatni kvalitet kako na terenu tako i van njega".

Kada ste pomenuli Lazara Markovića, na kom fizičkom i psihičkom postotku je on?

"Njegov voljni momenat nije bio problem od kako je došao, mislim da se povredio upravo zbog toga što je njegova volja bila jača od trenutnih mogućnosti. Oni imaju poseban program i za vreme priprema. Takav je dogovor da će on biti u specijalnom režimu rada pogotovo u ovom prvom delu zbog toga što ne želimo više negativna iznenađenja. Kontrole, magnetne rezonance, i snimci tog povređenog dela će biti rađeni svakih 10 dana tokom priprema da bismo bili konstantno upućeni u njegovo stanje i probaćemo svi i ja kao šef stručnog štaba i naša medicinska služba da uradimo sve što je neophodno da ga zaštitimo pre svega. On je verovatno mogao da odigra i neku utakmicu pred kraj prvenstva, ali smo ga zaštitili već tada jer je imao dosta dobar ritam i sada možemo samo da doradimo priču, da udjemo u februaru u prvenstvo a da on bude 100 posto spreman".

Koliko Vam olakšava činjenica da gotovo imate ekipu na okupu za razliku od prošlog leta?

"Ovo je raj, blagoslov u poređenju sa onim od letos, tada su nam se planovi menjali na tri dana, sada imamo siguran plan i ceo pripremljen pripremni period do detalja. Dva potpuno drugačija univerzuma"
.

Koliko se razlikuje proces zima-leto?

"Biće 20 posto jači intenzitet u odnosu na ono što smo radili letos u Sloveniji. Igrači su sada adaptirani na drugačiji pristup u pripremama što se tiče fizičkog dela. Što se tiče taktičkog dela tu će biti više promena jer nismo bili u situaciji da kroz retke treninge odradimo neke stvari. Svaki sekund treninga sa loptom nakon ovog današnjeg biće sa maksimalnim intenzitetom"
.

U Sloveniji ste najavljivali da želite da ekipa postigne brzinu i na taj način dostigne drugi nivo. Šta je ovog puta to čime želite da podignete Partizan na viši nivo?

"Ja sam tada govorio ne o jednoj brzini, nego o raznim brzinama. U ovom slučaju mi smo dovođenjem igrača koji imaju te karakteristike ubrzali našu igru ali postoji niz parametara koje moramo da ubrazamo, kao što su brzina reakcije, brzina donošenja odluka, razne brzine koje moramo i možemo da popravimo. Da bismo sve to uspeli moramo da dovedemo snagu u optimum. Ideja nam je da obim koji je iznad 11 km smanjimo jer to nije dobro. U skalu sa tim će i biti takvi treninzi, da povećamo visoke intenzitete trčanja, sprinteve a da se suštinski obim trke smanji. Ako se želi takva igra tako mora i da se trenira"
.

Koliko se razlikuje pomenuti cilj od perioda kada ste Vi bili igrač?

"Ja sam bio fudbaler u prošlom veku. Marko Stojanović naš kondicioni trener pokazao je formulu iz 1951. Vreme za koje su oni menjali gume tada bilo je 67 sekundi. Isto to danas traje između dve i tri sekunde. Ista stvar je i sa fudbalom i igračima"
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve