Nova vest
Fudbal

Sreda, 16.10.2019.

18:02

Najgora BiH u poslednjih 10 godina – Prosinečki najslabiji selektor

Porazom u Atini fudbaleri Bosne i Hercegovine sveli su šanse za plasman na Evropsko prvenstvo na statističku grešku.

Izvor: AK

Autor: AK

Najgora BiH u poslednjih 10 godina – Prosinečki najslabiji selektor
Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Dva kola pre kraja kvalifikacija u Grupi J, "Zmajevi" imaju 10 bodova, pet manje od drugoplasirane Finske, a uoči meča sa perfektnom Italijom.

Već se sada može reći da BiH može da se fokusira na baraž kroz plej-of Lige nacija, jer je verovatnoća da će uzesti šest bodova, a Finska nijedan, minimalna.

Međutim, ono što brine navijače selekcije BiH je to što su "Zmajevi" u ovom kvalifikacionom ciklusu zabeležili najgore rezultate u poslednjih deset godina.

Osim što nije izborila EP, BiH se nije istakla ni atraktivnom ni efikasnom igrom, slaba je bila i odbrana, a nije ni promovisan neki mladi talentovani igrač.

Iako javnost nije preterano oštra u kritikama prema Prosinečkom, jednu stvar mu posebno prebacuju.

Naime, u selekciji BiH nema nijednog fudbalera iz domaće Premijer lige. Štaviše, Prosinečki nijednom nije viđen na nekoj utakmici bosanskohercegovačkog šampionata.

A stanje na tabeli nam govori da je BiH slabija ne samo od prosečne Finske, koja će po svemu sudeći sledećeg leta debitovati na EURO, već i od ekipe koja bi u većini grupa bila pri dnu tabele – Jermenije.

Dva tima su izjednačena sa po deset bodova, ali su Jermeni razbili "Zmajeve" na svom terenu 4:2, nakon čega je Prosinečki upravo i podneo ostavku.

To čini selektora Roberta Prosinečkog najslabijim u istom periodu, mada se ne može sva odgovornost prebaciti na njega jer je "Žuti" pre mesec dana podneo ostavku istakavši da ne zna kako da unapredi igru tima, ali ju je FS BiH odbacio.

"Prosinečki nije jedini krivac za trenutno stanje. S igračkim kadrom koji ima na raspolaganju ne možemo i ne smemo očekivati previše, ali tražiti da naša selekcija bude bolja od Finske i Armenije svakako nije bezobrazluk!", sumira utiske o ovim kvalifikacijama sarajevski portal SportSport.

Od odlaska Miroslava Blaževića 2008. sa mesta selektora, za BiH je kroz šest kvalifikacionih ciklusa uvek najslabiji rang bila treća pozicija u grupi, koja je maksimum koji može da dostigne ova generacija.

BiH u tih deset godina nijednom nije osvojila manje od 17 bodova u grupi, a trenutno je teoretski mogući maksimu 16, ali je verovatnije da će biti 13.

Osim toga, sa 14 primljenih golova ovaj tim ima ubedljivo najslabiju odbranu u pomenutom periodu, ali kao ključni faktor slabih rezultata je nemoć "Zmajeva" u gostima.

BiH na četiri gostovanja nije ostvarila nijednu pobedu. Štaviše, "Zmajevi" van domovine nisu osvojili nijedan jedini bod! Čak je Lihtenštajn uspeo da izbegne jedan poraz van svog terena.

"Zmajevi" će imati priliku da u poslednjem kolu okončaju crnu seriju upravo u Lihtenštajnu, ali će negativni rekord ostati na snazi.

Ovi rezultati su uslovili i to da je Prosinečki selektor sa ubedljivo najslabijim učinkom u poslednjih deset godina na kormilu BiH.

Njegovi "Zmajevi" u proseku osvajaju 1,5 bodova, pa gleda u leđa Ćiri Blaževiću (1,53), Safetu Sušiću (1,59) i Mehmedu Baždareviću (1,92).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve