Hapšenja u Bugarskoj zbog rasizma protiv Engleza

Bugarska policija identifikovala je 15 navijača koji su osumnjičeni da su vređali tamnopute fudbalere Engleske, od kojih su uhapšena šestorica.

A. KovačevićIzvor: B92 Bugarska
Podeli
Foto: Tanjug/Interior Ministry of Bulgaria via AP
Foto: Tanjug/Interior Ministry of Bulgaria via AP

Preostala devetorica se nalaze pod istragom, dok se za njima trojicom i dalje traga.

Bugarski navijači su uz nacističke pozdrave vređali Engleze na rasnoj osnovi oponašajući životinjske zvuke.

Zbog toga je utakmica u Sofiji u ponedeljak uveče dva puta prekidana, ali je privedena kraju pobedom Engleske od 6:0.

Bugari su na ovom meču bili kažnjeni zatvaranjem dela tribina stadiona Levskog, upravo zbog kazne zbog rasističkog ponašanja navijača na prethodnim utakmicama kvalifikacija za EURO 2020 sa Češkom i Kosovom.

Foto: Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda)
Foto: Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda)

Nakon ogromnog pritiska engleskih medija oglasio se i predsednik UEFA Aleksandar Čeferin koji je pozvao države da pomognu u iskorenjavanju rasizma na stadionima.

Premijer Bugarske Bojko Borisov je dan posle utakmice zatražio ostavku predsednika FS Bugarske Borislava Mihajlova, koji je to odmah i učinio.

S druge strane, selektor Bugarske Krasimir Balakov je rekao da nije čuo rasističke povike sa tribina, a prethodno je optužio Englesku da ima veće rasističke probleme u svojoj zemlji.

Foto: Tanjug/AP Photo/Valentina Petrova
Foto: Tanjug/AP Photo/Valentina Petrova

"Mi u šampionatu Bugarske imamo mnogo igrača različitih nacionalnosti i boje kože, i nemamo rasističkih problema kao Engleska gde su na svim ligaškim nivoima prisutni rasistički incidenti", rekao je Balakov pre meča u Sofiji.

Uoči utakmice u Bugarskoj, Englezi su se u javnosti pre svega fokusirali na potencijalne rasističke incidente na stadionu, pretivši da će napustiti teren.

Dva kola pre kraja kvalifikacija za EP 2020, Engleska je lider Grupe A sa 15 bodova iz šest utakmica, Češka je druga sa 12, treće Kosovo sa 11, dok Crna Gora i Bugarska dele poslednje dve pozicije sa po samo tri boda.

strana 1 od 2 idi na stranu