Nova vest
Fudbal

Utorak, 15.10.2019.

18:15

Predsednik UEFA pozvao vlade da pojačaju rat protiv rasista

Predsednik UEFA Aleksandar Čeferin pozvao je vlade da pojačaju "rat protiv rasista" kako bi pomogle fudbalskim zvaničnicima da izbace rasizam sa stadiona

Izvor: PT

Autor: PT

Predsednik UEFA pozvao vlade da pojačaju rat protiv rasista
Photo by Alexander Hassenstein/Getty Images

Čeferin je okrivio porast nacionalizma širom Evrope za podsticanje rasizma na utakmicama i najavio da će Uefa uvesti strože kazne.

Utakmica Bugarske i Engleske u ponedeljak uveče u Sofiji prekinuta je u dva navrata pošto su domaći navijači na rasnoj osnovi vređali gostujući tim, oponašali su majmunske krike i izvodili nacistički pozdrav.

"Verujte mi, Uefa je posvećena da uradi sve što može da eliminiše ovu bolest iz fudbala. Ne možemo sebi dozvoliti da budemo zadovoljni, uvek moramo da se trudimo da ojačamo svoju odlučnost. U širem smislu, fudbalska porodica, svi od administratora do igrača, trenera i navijača moraju da rade zajedno sa vladama i nevladinim organizacijama, da vode rat protiv rasista i marginalizuju njihove gnusne poglede", naveo je Čeferin za Asošiejted pres. Britanski premijer Boris Džonson pozvao je Uefu da strogo kazni Bugarsku.

"Sami fudbalski savezi ne mogu da reše ovaj problem. Vlade moraju da urade više po tom pitanju. Napredak ćemo postići samo zajedničkim radom, u ime pristojnosti i časti", naveo je Čeferin. Uefa čeka izveštaje delegata i sudija, a partner evropske kuće fudbala, mreža koja prati rasizam u fudbalu Fare, zahteva da se Bugarskoj zabrani učešće u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine kao kazna za ponovljene prekršaje vezano za rasizam. Čeferin je naveo da su kazne Uefa među najstrožim u fudbalu i da je organizacija voljna da ih pooštri. "Kao upravno telo, znam da nećemo pobediti na takmičenju popularnosti, ali neki stavovi izraženi o pristupu Uefe u borbi protiv rasizma bili su preterani", dodao je on.

Stadion "Vasil Levski" sinoć je bio delimično zatvoren zbog rasističkog ponašanja navijača tokom utakmica sa Kosovom i Češkom u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Fudbalski savez Bugarske mogao bi da dobije težu kaznu, ako Disciplinska komisija Uefe odluči da je počinjen treći prekršaj u kvalifikacijama.

"Bilo je vremena, ne tako davno, kada je fudbalska porodica mislila da je rasizam daleka uspomena. Porast nacionalizma širom kontinenta podstakao je neprihvatljivo ponašanje i neki su pomislili da je među fudbalskim navijačima pravo mesto za izražavanje zastrašujućih stavova", rekao je Čeferin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d