Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 14.10.2019.

18:32

Fudbaleri Saudijske Arabije prvi put u Jerusalimu

Fudbalska reprezentacija Saudijske Arabije posetila je Jerusalim i molila se u džamiji Al Aksa, trećoj po značaju u islamu.

Izvor: MT

Autor: MT

Fudbaleri Saudijske Arabije prvi put u Jerusalimu
Photo by Kaz Photography/Getty Images

Njih u utorak očekuje meč sa palestinskim reprezentativcima na Zapadnoj obali.

To je prva poseta saudijskog tima toj palestinskoj teritoriji i istočnom Jerusalimu.

Arapski klubovi i reprezentacije su ranije odbijali da igraju na palestinskim teritorijama da ne bi tražili dozvolu za ulazak od Izraela, zemlje koju većina od njih ne priznaje.

Utakmica u utorak predstavlja promenu politike za saudijsku kraljevinu, jer se ranije igralo protiv palestinskog tima u trećim zemljama.

U međuvremenu su i reprezentacije Iraka, Jordana, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina dolazile na palestinske teritorije.

Saudijska Arabija i Izrael nemaju diplomatske odnose ali dve zemlje, kako se veruje, imaju tajne kontakte zbog zajedničkog neprijatelja Irana.

Saudijski navijači su ushićeni zbog istorijske utakmice svoje fudbalske reprezentacije protiv palestinske braće na Zapadnoj obali, ali odbacuju sugestije da je to znak postepene normalizacije veza između kraljevine i jevrejske države.

Jedan zvaničnik Palestinske uprave izjavio je za palestinsku novinsku agenciju Vafa (Wafa) da su saudijski gosti upoznati sa situacijom na muslimanskom svetom mestu u Jerusalimu i da "izraelska policija uznemirava vernike i jevrejski fanatici pod sponzorstvom države pokušavaju da preuzmu kontrolu".

Izraelski mediji podsećaju da Palestinci već dugo optužuju Izrael da pokušava da izmeni status kvo na svetilištu koje Jevreji zovu Brdo hrama jer su se tu nalazili drevni jevrejski hramovi, a Arapi Haram al Šarif (Uzvišeno utočište), što izraelski lideri poriču.

Brdo hrama je u istočnom Jerusalimu koji je Izrael osvojio u Šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Ono je često poprište sukoba muslimanskih vernika i policajaca. Palestinski predsednik Mahmud Abas se u nedelju sastao sa saudijskim reprezentativcima i izrazio ponos zbog posete i utakmice u okviru kvalifikacija za Svetski kup 2022.godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d