Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 03.10.2019.

09:00

Partizanovo gostovanje u modernom gradu bez duše

Obilazak Nur Sultana, glavnog grada Kazahstana, do proleća ove godine znanog kao Astana, krenulo je uz vodiča, modernim autobusom.

Izvor: Miloš Šaranović

Autor: Miloš Šaranović

Partizanovo gostovanje u modernom gradu bez duše
Foto: B92

Bulevari široki, sve urbanizovamo, smišljeno građeno, a o ukusima raspravljati svakako ne vredi.

Druga ili treća rečenica vodiča je važnija od ostalih, "ove godine proslavili smo 20. rođendan grada", reče, sasvim normalnim tonom, kao da se milionski gradovi tek tako grade. U slučaju Astane, baš tako.

Krajem devedesetih godina XX veka počela je izgradnja grada, krajem devedesetih je završena. Po projektu japanskog arhitekte i urbaniste Kurokave radilo tri godine, posle odluke iz 1994, 1997. godine Astana postaje glavni grad. Najhladniji na svetu, po prosečnoj temperaturi, najmoderniji po zgradama, a neobičan.

Sve je modeno, čisto, uređeno i funkcionalno. Ali i praznjikavo, ni kučeta ni mačeta na ulici, sa neobično malo ljudi u šetnji. I, nekako, kao da su i drveće ili reka planski građeni, a ne prirodni.

A Nur Sultan je dom fudbalera, logično, Astane.

Klub osnovan 27. decembra 2008, kao Lokomotiva Astana, slaviće uskoro 11 godina postojanja. Ima, čak i na evropskoj sceni, mlađih ali malo je klubovau svetu sa više trofeja nego svećica na rođendanskoj torti.

Od 2010, kada je osvojen prvi kup, do sada, pet titula, sve od 2014, još dva kupa i četiri superkupa. Ako može grad čija je izgradnja krenula pre dve decenije da bude glavni, zašto ne bi i klub iz tog grada već sada bio najtrofejniji?

Hoće li se niz nastaviti ove godine, ne zna se, sa Astanom su u trci za titulu Kairat i Tobol.

Evropsku priču su nastavili ove sezone. Jedna grupna faza Lige šampiona, četvrta Liga Evrope u poslednjih pet godina. Impresivno.

Na Astana Areni su dobili 19 od 28 evropskih utakmica u poslednjih pet godina. A izgubili su od dva Dinama, zagrebačkog i onog iz Kijeva, Viljareala i Sportinga iz Lisabona.

Sa klubovima iz Srbije Astana se nije sretala, Partizan prvi put igra u Kazahstanu. Prvi megdan ovih ekipa počinje u četvrtak u 16.50 po srednjeevropskom vremenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

108 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve