Nova vest
Fudbal

Subota, 24.08.2019.

14:20

Marko Marin – nakon duge potrage je tamo gde treba

Diseldorfski list Rajniše post u opširnom članku hvali nekadašnjeg nemačkog reprezentativca Marka Marina, prenosi "Dojče vele".

Izvor: Nemanja Rujević

Autor:Nemanja Rujević

Marko Marin – nakon duge potrage je tamo gde treba
Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Nekada su ga poredili sa Mesijem i to nije dobro prošlo. Ali u Zvezdi je postao „gospodin fudbalskog cirkusa“.

"Oduvek je imao špicast nos. Ali u međuvremenu je celo lice postalo malo grublje, manje mladoliko. Nije ni čudo, jer mladić sada ima 30 godina i pravi je gospodin fudbalskog cirkusa. To potvrđuju i simboli počasti. Sada Marko Marin na terenu predvodi ekipu beogradske Crvene zvezde kao kapiten. On je fudbalski lider", piše list Rajniše post iz Diseldorfa.

Tekst o nekadašnjem nemačkom reprezentativcu najavljen je rečima da mu je Zvezda deseta stanica u profesionalnoj karijeri, ali da tek sada deluje da je posle dugog traženja stigao tamo gde treba.

Navodi se da je u remiju sa Jang Bojsima u Švajcarskoj opet pripremio oba gola, a da je verovatno njegova najbolja utakmica ona od prošle godine kada je u Beogradu nadigran Liverpul, kasniji prvak Evrope. Navode se reči Mitra Mrkele da Zvezda dugo nije imala takvog igrača.

"Odavno neko nije tako nešto mogao da kaže za Marina. Zapravo, bilo je tako davno da niko nije mogao da očekuje da će se takve reči opet čuti. Verovatno ni sam igrač. Iza njega je klasična priča o propadanju koju su doživeli mnogi talenti", piše Rajniše post.

Podseća se na 2009. godinu kada je Marin kao dvadesetogodišnjak već igrao za Menhengladbah u Bundesligi, već debitovao za seniorsku reprezentaciju Nemačke, ali ipak na klupi presedeo Evropsko prvenstvo za igrače do 21 godine.

"Sa klupe je gledao kako Manuel Nojer, Džerom Boateng, Benedikt Hevedes, Mats Humels, Sami Kedira i Mesut Ozil postaju evropski prvaci. Pet godina kasnije sve pomenute kolege pripadale su timu koji je postao prvak sveta u Riju. A Marina već dugo niko više nije pominjao", piše list.

"Njegov driblerski talenat i za ovu branšu tako tipična neprimerena i preuranjena poređenja sa neuporedivim Lionelom Mesijem stavila su Marina pod reflektore kojima nije bio dorastao premda ni on ni njegovi savetnici to nisu želeli da uvide".

"Delovalo je da obećava u jakom timu Verder Bremena. Igrao je sa tako puno vica, ponekad oduzimajući dah, tako da je Čelsi osigurao njegov potpis u nekoj vrsti opklade na svetlu budućnost nemačkog reprezentativca. (…) Čelsi je izgleda izgubio opkladu. Pozajmljivao je Marina koji je postao neka vrsta putujućeg radnika sa stanicama u Sevilji, Firenci, Trabzonu i Pireju"
.

List podseća na fotografije sa sredine devedesetih na kojima je Marin u prevelikom Zvezdinom dresu. Zato mu se, piše, moglo verovati kada je dolazak u Zvezdu opisao kao ispunjenje dečačkog sna.

Da li će Zvezda biti i poslednja stanica njegove odiseje? Novinar Rajniše posta misli da je to moguće: "On je potreban Crvenoj Zvezdi. Šampionskoj tituli u prvoj svojoj sezoni doprineo je sa sedam golova i trinaest asistencija. To je bilans poput onog iz uspešnih vremena u Gladbahu i Bremenu. To je kasni dokaz da njegovih šesnaest nastupa za nacionalni tim nisu bili slučajnost".

List zaključuje: "Pa ipak, verovatno je srećan što više niko ne piše o nemačkom Mesiju, kao što su engleske novine radile pre prelaska u Čelsi. Može biti da je gospodin Marin u ranu jesen svoje karijere ponovo našao sreću".

Zvezda u utorak dočekuje Jang bojs u revanš meču plej-ofa za Ligu šampiona. U Bernu je bilo 2:2.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

158 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d