Nova vest
Fudbal

Sreda, 14.08.2019.

20:00

Penali su odlučili – Liverpul je vladar Evrope!

Fudbaleri Liverpula su osvojili Superkup Evrope, savladavši Čelsi u Istanbulu posle jedanaesteraca, pošto je nakon 120 minuta bilo 2:2.

Izvor: Spasoje Veselinović

Autor: Spasoje Veselinović

Penali su odlučili – Liverpul je vladar Evrope!
Tanjug/AP Photo/Thanassis Stavrakis

U penal seriji je devet izvođača bilo sigurno, malo je nedostajalo da dva šuta odbrani čuvar mreže londonskog kluba Kepa Arizabalaga, a kola su se slomila na desetom penaldžiji, mladom napadaču Čelsija Tamiju Abrahamu kome je golman Liverpula Adrijan uspeo da odbrani jedanaesterac.

Utakmicu su obeležili naleti ekipa, najpre je Liverpul započeo meč veoma agresivnom postavkom i visokim presingom, na šta se Čelsi adaptirao tek sredinom prvog poluvremena i počeo da stvara šanse.

Veoma aktivni u tom periodu su bili Kristijan Pulišić, Pedro i Olivije Žiru, dok su iza njihovih leđa odličan posao radili Ngolo Kante i Mateo Kovačić, ali tek pošto su se oslobodili pritiska i prethodno dozvolili Muhamedu Salahu da im se otrgne kontroli i uputi dobar udarac u 16. minutu.

Prvu veliku šansu za Čelsi je imao Pedro u 22. minutu, ali je njegov udarac završio na prečki.

Detalj koji je proganjao navijače Liverpula tokom celog meča bila je prilika za Virdžila van Dajka, kome je nedostajalo koncentracije da glavom matira "zaplivalog" Kepu u 29. minutu utakmice, posle centaršuta iz kornera.

Svega tri minuta kasnije je Pulišić i sam zatresao mrežu protivnika, ali je sudijska trojka dama, na čelu sa Stefani Frapor, ispravno odlučila, doduše sa zakašnjenjem, da je američki fudbaler bio u nedozvoljenoj poziciji pri prvom kontaktu s loptom.

Vredi napomenuti da su igrači tokom cele utakmice negodovali zbog kasnih reakcija linijskih sudija, ali one ni u jednom slučaju nisu donele pogrešnu odluku.

U poluvremenu je Jirgen Klop morao da posegne za izmenom i da nevidljivog Aleksa Okslejd-Čembrlena zameni Robertom Firminom.

Taj potez mu se isplatio već u 48. minutu, kada je Brazilac uspeo bravurozno da se snađe u kaznenom prostoru Čelsija i da ostavi na tacni loptu za Sadija Manea, koji je bio za pedalj bliži od Kepe i uspeo da ga savlada.

Nalet Liverpula je upotpunio topovskim šutem Fabinjo svega dva minuta kasnije, ali je posle toga utakmica krenula u nešto mirniji tok, uz napomenu da su obe ekipe imale još po koju šansu za pogodak, ali su mreže ostale mirne do kraja regularnog dela utakmice.

Jedna od njih je bila i gol Mejsona Maunta, ali je, kao i u slučaju Pulišića u prvom poluvremenu, sudijska trojka kasno reagovala i dosudila opravdani ofsajd, tek pošto je veznjak Čelsija savladao golmana protivničke ekipe.

Prvi produžetak je ponovo Liverpul otvorio ofanzivnom igrom, koja se isplatila u 95. minutu, kada je ponovo Firmino divno pronašao usamljenog Manea u kaznenom prostoru, posle čega je omaleni napadač kluba sa Mersisajda zakucao loptu pod prečku gola golmana Kepe.

Radost Liverpula je trajala svega pet minuta, pošto je Adrijan oborio Tamija Abrahama u šesnaestercu, a Žoržinjo je bio siguran realizator najstrože kazne, što je bio i poslednji pogodak pre penal serije.

Na ruletu su sigurni bili svi izvođači, osim mladog napadača Čelsija koji je šutirao posred gola u petoj seriji, što je bilo dovoljno da golman Liverpula pravovremeno reaguje i donese pobedu svom timu.

Tok meča:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

176 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve