Nova vest
Fudbal

Sreda, 31.07.2019.

10:00

Veštački uslovi u gradu bez fudbala

Zvezdini fudbaleri jesu navikli na "Marakanu", ali će ovoga puta pobedu morati da izvojevaju na suštinski drugačijem stadionu.

Izvor: LN

Autor: LN

Veštački uslovi u gradu bez fudbala
Foto: B92

Fudbalski klub Helsinki će šampiona Srbije dočekati na "Telia 5G Areni", stadionu koji to ime nosi od aprila 2017. godine iz sponzorskih razloga.

Stadion najboljeg finskog kluba izgrađen je 2010. godine i tada se zvao "Finnair Stadium", kada je postao "Sonera Stadium".

To ime se nije zadržalo ni izbliza kao prethodna, a već više od dve godine nosi ime poznate finske kompanije.

Kapacitet stadiona modernog izgleda - i spolja i iznutra - iznosi 10.770 mesta i, kako najavljuju finski mediji, očekuje se da bude ispunjen maltene do poslednjeg mesta.

Iako će Zvezdinih navijača biti samo oko 200, prema spekulacijama, a maksimalno 500, ne treba začuditi ako oni budu među najglasnijim na tribinama.

Zanimljivo je da su navijači Helsinkija prošle sezone postavili ligaški rekord od nešto preko 5.000 posetilaca u proseku na mečevima na svom terenu, pa bi prema tome morali da maltene dupliraju svoj prosek kako bi ispunili ne preterano glomazan stadion svog omiljenog kluba.

Stadion na kojem igra Helsinki, to jest HJK, ne treba pomešati sa slavnim Olimpijskim stadionom koji se nalazi nedaleko od svog manjeg komšije.

Na njemu su bile odraže Letnje olimpijske igre 1952. godine i njegov kapacitet je značajno "jačih" 42.000 mesta. Stadion, nažalost trenutno nije u upoterbi, a i da jeste ne koristi se za potrebe FK Helsinkija.

Doživljaj bi svakako bio bolji za sve prisutne da se ovaj meč odigrava na njemu, ali bi bilo ravno čudu kada bi u tom slučaju Olimpijski stadion bio ispunjen do svoje polovine, a kamoli nešto više.

Telia 5g Arena je originalno napravljena sa prirodnom travom, ali je ona ubrzo zamenjena potpuno veštačkom podlogom jer "trava nije bila dovoljno izložena suncu".

Tu leži prednost Helsinkija, možda i najveća, iako su crveno-beli dan pred put imali priliku da osete veštački teren u Beogradu.

"Nije isto igrati na sintetičkoj i priorodnoj travi, ali takve su propozicije. Helsinki nije pravi bio u Beogradu, imao je neki drugi plan. Ekipa je drugačija pred svojom publikom, koja će da ispuni stadion. Gaje stil takav da uvek daju maksimum od 1. do 90. minuta", istakao je trener Milojević.

I Miloš Degenek se u nedavnom razgovoru sa medijima dao svoje mišljenje o popularnom "veštaku".

"Jedna tvrda podloga, mnogo brži teren. Oni će morati da izađu da nam, ne daj Bože, daju gol. Verovatno će napadati malo više, moramo biti smireni i igrati pametno. Bilo bi dobro da postignemo gol što pre. Očekujem jako sličnu igru (Helsinkija) kao ovde, ali uz drugačiji teren, na koji su oni više navikli
", istaklo je tada najskorije pojačanje šampiona Srbije.

Što se samog stadiona tiče, on ne predstavlja turističku atrakciju kao neki stadionu u velikim gradovima i zemljama, kao i u Srbiji.

Unutar njega se nalazi restoran, a navijačima je poprilično dostupno da dođu do nekog pića ili hrane - ipak, moraju da se paze, jer će ih jedno pivo koštati oko 7 evra.

Vitrina sa trofejima i sa uspomenama nije preterano istaknuta, ali je blizu samog ulaza, gde mogu da je vide i oni koji dođu do nje namenski, kao i oni koji se tu samo zateknu.

Ispred stadiona i gledajući na njega malo toga će vas asocirati da je to domaći teren najvećeg tamošnjeg kluba, a još manje da se vrlo brzo igra možda i najbitnija utakmica u sezoni za finski klupski fudbal.

Ono što je možda i najzanimljivije je tabla istaknuta ispred ulaza na Telia Arenu, na kojoj stoje klasični znakovi zabrane unošenja pištolja i noževa, pirotehnike, lasera, ali i marihuane i špriceva.

Zanimlivo je da je zabranjen unos lopte na stadion, jasno istaknuto, kao i pogdrnih obeležja tipa "ACAB", a dozvoljene su zastavice tek najmanjih dimenzija. Takođe, zabranjeno je uneti i toalet papir, kao i kofer to jest kacigu.

Ono što nije zabranjeno uneti jeste kvalitet koji je u značajnoj meri na većoj strani gostujućeg sastava i to bi trebalo i da bude demonstrirano u sredu od 19 časova (18h po srpskom vremenu).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve