Nova vest
Fudbal

Petak, 19.07.2019.

13:49

Finale Kupa afričkih nacija – ko će do prve titule u istoriji?

Ovogodišnje izdanje Kupa afričkih nacija (KAN) završava se finalnom utakmicom u kojoj se sastaju Senegal i Alžir.

Izvor: MT

Autor: MT

Finale Kupa afričkih nacija – ko će do prve titule u istoriji?
Foto: EPA-EFE/NIC BOTHMA

Taj meč igraće se u Kairu, na stadionu kapaciteta 75.000 mesta, a početak je zakazan za 21.00 po srednjeevropskom vremenu.

Nešto ranije, treće mesto na najmasovnijem kontinentalnom fudbalskom takmičenju osvojila je reprezentacija Nigerije, koja je minimalnim rezultatom savladala Tunis.

Ko će biti novi šampion Afrike? Senegal Sadija Manea ili Alžir Rijada Mahreza? Saznaćemo večeras od 21.00, kada u Kairu počinje veliko finale. Kvota na Senegal je 2,80, na Alžir 2,95, a na to da će meč otići u produžetke 2,90. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za finale Kupa afričkih nacija.

Selekcija Senegala je manje-više imala dobar turnir, izgubivši samo jednu utakmicu u grupi i to baš od večerašnjeg rivala (0:1).

U druge dve utakmice grupe C, pobednik nije dolazio u pitanje. "Lavovi" su bili sigurni protiv Tanzanije (2:0), odnosno Kenije (3:0).

Sa druge pozicije plasirali su se u nokaut fazu, kroz koju su prošli minimalnim pobedama nad Ugandom i Beninom. U oba meča, čovek odluke je bio, ko drugi, no Sadio Mane.

Najteži ispit u dosadašnjem toku takmičenja, Senegalci su imali u polufinalu protiv Tunisa. Regularni deo završen je bez golova, uz promašeni penal sa obe strane.

Ključni momenat dogodio se u 100. minutu utakmice, kada je napadač Tunisa Anri Saive postigao autogol.

Selektor Senegala Aliju Sise veruje da je ova generacija fudbalera, koju predvode Sadio Mane i Kalidu Kulibali, mnogo bolja od one iz 2002. kada je on bio kapiten i kada je ova zemlja prvi put igrala finale Afričkog kupa nacija.

"Veoma sam ponosan. Nismo igrali finale 17 godina. Ovi igrači su naporno radili punih pet godina i sada dobijamo plodove tog rada. Osećamo pritisak, ali to je deo fudbala. Srećan sam što smo učini ljude u Senegalu srećnim", rekao je Sise, selektor reprezentacije Senegala.

Sa druge strane, reprezentacija Alžira je do finala stigla bez poraza. Kroz grupnu fazu su se prošetali pobedama bez primljenog gola. Redom su padali Kenija (2:0), njihov večerašnji protivnik (1:0) i Tanzanija (3:0).

Prvu prepreku u eliminacionoj fazi preskočili su lako, rutinski je savladana Gvineja sa 3:0. Prva ozibljna provera čekala ih je u četvrtini finala, kada su tek nakon penala uspeli da izbace Obalu Slonovače.

"Lisice" su u meču za plasman u finale igrali protiv Nigerijaca. Alžir je poveo autogolom Vilijama Trost-Ekonga, da bi izjednačenje "zelenima" doneo Igalo, pogotkom iz penala.

I kada su svi očekivali produžetke, prva zvezda reprezentacije Alžira stupa na scenu i fantastičnim golom iz slobodnog udarca u petom minutu sudijske nadoknade donosi pobedu i plasman u finale.

Rijad Mahrez, koji je postigao tri gola do sada na takmičenju, očekuje veliku borbu u meču za titulu prvaka "crnog kontinenta".

"Igrali smo u grupnoj fazi sa njima. Oni su veoma dobar tim, ali mi znamo njihove slabosti i nedostatke. Pokušaćemo da odigramo najbolje što možemo", rekao je Mahrez.

Ove dve reprezentacije do sada nikada nisu osvajale Afrički kup nacija. Alžir je najbliži bio 1980. (poraz od Nigerije 3:0), dok su Senegalci tu priliku propustili 2002, kada su nakon penala izgubili od selekcije Kameruna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve