Nova vest
Fudbal

Petak, 12.07.2019.

18:44

Potvrđeno – Albancima 10 godina suspenzije zbog nameštanja

Sud za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani potvrdio je suspenziju od 10 godina albanskom klubu Skenderbeg za nameštanje utakmica u domaćem prvenstvu i u Evropi.

Izvor: SN

Autor: SN

Potvrđeno – Albancima 10 godina suspenzije zbog nameštanja
Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images

CAS je odbio žalbu Skenderbega na 10-godišnju suspenziju, najveću koju je izrekla Evropska fudbalska unija (UEFA).

Slučaj Skenderbega završio se posle godinu dana i istrage kojom su obuhvaćeni bivši ministar finansija Albanije i predsednik kluba, a istražitelji UEFA dobili pretnje smrću.

CAS je naveo da je sudsko veće utvrdilo da je Skenderbeg učestvovao u nameštanju utakmica, domaćih i evropskih.

"Suspenzija UEFA od 10 godina i kazna od milion evra su bile proporcionalne i opravdane", navodi se u saopštenju.

Predsednik Skenderbega Arđan Takaj rekao je da je šokiran odlukom CAS. "Neću napustiti Skenderbeg. Nastaviću borbu. Slučaj ćemo predati Federalnom sudu Švajcarske i tamo ćemo dobiti pravdu. Ovaj slučaj prešao je sve granice, a advokati koji su nas predstavljali shvatili su to kao vrlo lično pitanje, pošto su bili iznenađeni nepravednom odlukom", naveo je on.

Žalba Skenderbega predstavljena je u aprilu u Švajcarskoj u relativnoj tajnosti, pošto su istražitelji Uefe dobili pretnje smrću tokom istrage.

Koristeći dokaze iz šablona klađenja, Uefini istražitelji naveli su da su nameštene dve utakmice kvalifikacija za Ligu šampiona, jedna protiv Dinama iz Zagreba i jedna protiv Krusejdersa i dve utakmice grupne faze Lige Evropa 2015. godine, protiv Sportinga iz Lisabona i Lokomotive iz Moskve.

UEFA je navela da su igrači Skenderbega u tim utakmicama "odigrali izuzetno sumnjivo u odbrani" i da su u poslednjih nekoliko minuta određenih mečeva odigrali nezainteresovano i bez truda. UEFA je, takođe, sumnjičila Skenderbeg da je učestvovao u nameštanju oko 50 domaćih utakmica od 2011. godine.

U poslednjoj deceniji Skenderbeg je osvojio sedam šampionskih titula u Albaniji. Skenderbeg je prošle sezone zauzeo četvrto mesto u albanskoj ligi i zabranjeno mu je da učestvuje u kvalifikacijama za Ligu Evropa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve