Kako Zvezda može da plati 700.000 umesto 17.000.000?

Fudbalski klub Crvena zvezda ima sporazum sa Agrobankom, koja je u stečaju, prema kojem joj se otpisuje veliki deo duga.

LNIzvor: B92
Podeli
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

To je otkrio predsednik Nadzornog odbora Crvene zvezde Dragan Milošević.

On se oglasio povodom komentara prvog čoveka kluba Zvezdana Terzića, koji je rekao da je "realan dug" Zvezde 14 miliona evra, naspram onog prema podacima APR-a koji iznosi 34,5 miliona evra.

Terzić je tada izjavio "da je jedno knjigovodstveno a jedno ono što je u stvarnosti", a Milošević je sada otkrio da crveno-beli imaju dogovor sa Agrobankom prema kojem neće morati da plate veći deo duga od 17 miliona evra.

Milošević veruje da bi čitav dug mogao da bude otkupljen od strane stranog fonda koji otkupljuje zaduženja Agrobanke, za 700.000 evra, i kaže da bi šampion Srbije morao da, u najgorem slučaju, isplati 6,8 miliona evra u pet godišnjih rata na ime dugovanja.

"Imam priču koju pominjem o koferu, u jednom momentu je Zvezdi bilo potreban kofer od 55 miliona evra, možda i više, jer su se posle pojavila nova potraživanja, poput Ćalasana, Gorana Drulića i 20 nekih potraživanja iz prethodnog perioda. Ali, da smo imali kofer od 55 miliona evra, mi u tom trenutku ne bismo dugovali ni jedan jedni dinar", izjavio je Milošević i dodao:

"Danas, na način na koji imamo sklopljen aranžman sa Agrobankom i još jednom velikom bankom. Imamo sklopljen aranžman u kome je dug 6,8 miliona evra, kamate su otpisane. Od septembra 2020. godine kreću rate, u pet godišnjih jednakih rata treba da se isplati taj dug. Pre sporazuma je ukupni dug sa kamatama prema Agrobanci bio 17 miliona evra".

foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Predsednik Nadzornog odbora je zatim objasnio u kakvom je stanju pomenuta Agrobanka i kako to utiče na Zvezdu.

"Agrobanka se sada nalazi pod kontrolom Agencije za sanaciju, stečaj i likvidaciju. Agrobanka je otišla u stečaj, sve svoje dugove naplaćuju po principu da se sve kamate otpisuju, bavimo se samo glavnim dugom. Zvezda bi sa 100 % davanja bila negativan slučaj, jer sam prilično siguran da nijedan dužnik Agrobanke nije platio 100 % glavnog duga. 200 miliona kvalitetnijih potraživanja Agrobanke su otišla po ceni od 11,29 odsto. Tokoliko su kupljena od strane stranog fonda, to su najkvalitetnija potraživanja koja je Agrobanka imala, gde postoje stabilne hipoteke.

"Za Zvezdu je čak i nepovoljno da vrati 6.8 miliona evra. Potpisali smo taj sporazum, jer taj osnov sporazuma, kad neko bude kupio naša potraživanja, ta cifra od 6.8 miliona evra je osnov za pregovore sa tim poveriocem koliko ćemo mi platiti. Da nismo potpisali, ostao bi 17 miliona evra. Ovako je ostao 6.8 miliona evra i sada država ako želi da proda naša potraživanja, ona će prodati tih 6.8 miliona evra, i to ako bude po ceni od 11.29 odsto, to će biti 700.000 evra. I onda ako ste tome prodali za 700.000 evra, i on ako ih proda za 1.5 - 2 miliona evra, on je super prošao. U najgoroj situaciji 1.300.000 evra na godišnjem nivou je cifra koju je Crvena zvezda u stanju da izdvoji danas, ranije nije mogla da izdvoji ni jedan evro za stare dugove. To je ta neka procena o kojoj priča generalni direktor", kazao je Milošević.

On je uporedio nekadašnji dug od 55 miliona evra sa današnjim koji, kako kaže, iznosi više nego upola manje.

"Trebao nam je kofer od 55 miliona evra, danas nam treba kofer od 25 miliona evra, a do kraja godine, kada sve to bude formalizovalo, neće biti ni 14 miliona evra. Nije sve to vraćeno, nešto je otpisano našim pregovaračkim sposobnostima. nama se sada svi koji nam potražuju novac javljaju posle Lige šampiona, a pre dve godine ih nije bilo ništa. Fudbalskom klubu je najvažnije da ispunjava uslove za UEFA licencu, ne zanimaju ih krediti i dugovanja prema agentima, već to da budu isplaćeni fudbaleri, stručni štab, država i drugi fudbalski klubovi", zaključio je Milošević.

Opširan razgovor Miloševića za navijački portal "RSB" pogledajte OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu