Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 10.06.2019.

22:50

Skener B92: Krstajić naučio "lavovsku" lekciju

Mladen Krstajić, selektor Srbije, shvatio je da je "đavo odneo šalu" i da više nema mesta nepotrebnim eksperimentima.

Izvor: Žikica Babović

Autor: Žikica Babović

Skener B92: Krstajić naučio
thepedja@gmail.com/STARSPORT

Srbija je pobedila Litvaniju na domaćem terenu sa 4:1, posle ubedljivog poraza na gostovanju Ukrajini od 5:0 u Lavovu.

U meču 4. kola protiv Litvanije vratio je u tim Antonija Rukavinu i tako zatvrio desnu stranu, baš kao što je sa Sašom Lukićem kao defanzivnim veznim igračem dodatno ojačao prilaze golmanu Marku Dmitroviću.

Možemo da polemišemo da li Rukavina treba da dobija poziv ili ga je vreme pregazilo, ali ako je već tu onda je nekako logično i da igra, naročito ako nema alternativu. Kao što je logično i da desni bek igra na poziciji beka, a defanzivni vezni na svojoj poziciji, a Adem Ljajić ako ne može da se izbori za mesto u ofanzivi onda treba da sedne na klupu.

Ogroman prazan prostor koji je ostavljen Ukrajincima, s pomalo i besmislenim testovima kao na primer da Adem Ljajić igra zadnjeg veznog, ovog puta je popunjen, a prilazi golu neuporediovo bolje zatvoreni. Litvanija, doduše, nije protivnik koji može da bude lakmus za kvalitet igre "orlova", međutim Srbija jeste delovala ozbiljnije i organizovanije. Mada posle "onoga" u Ukrajini to i nije bilo mnogo teško.

Možemo malo da proćaskamo i o napadačima. Ok, Jović je potpisao za Real, svi su srećni jer imamo igrača u "kraljevskom klubu", nekako je bilo očekivano da će se za njega pronaći mesto u timu... Šta se, međutim, desilo sa selektorom pa je u Lavovu na klupi ostavio Aleksandra Mitrovića. Večeras je sa dva pogotka u 20. i 34. minutu potvrdio da bi do dalje ipak trebalo da predvodi napad Srbije.

Sada je jasno da Srbija u Lavovu nije "petardirana" zato što je Ukrajina premoćna reprezentacija, jer eto večeras nisu dali pet golova Luksemburgu (1:0), već zato što su "orlovi" prošlu utakmicu odigrali kriminalno loše.

MARKO DMITROVIĆ – U prvom poluvremenu nije imao posla, preživeo je 45 minuta ozbiljnog dosađivanja. U drugom poluvremenu je morao da brani penal i to je sve. Nije uspeo, nije bio kriv za njega, nije imao posla, osim što je povremeno intervenisao kao bek. Vrlo iskusnu i vrlo kvalitetno.

ANTONIO RUKAVINA – Nisu Litvanci pretili, nije bilo ozbiljnih akcija, ali je verovatno za celu ekipu olakšavajuća okolnost kada znaju da imaju pravog čoveka na poziciji.

NIKOLA MILENKOVIĆ – Kao i ostatak odbrane praktično je bez greške odradio posao, ali iskreno nije ni imao priliku da pogreši. Siguran u skoku, čvrst u duelu, precizan u dodavanju.

UROŠ SPAJIĆ – U Portugali je dobro sarađivao sa Milenkovićem jer su funkcionisali kao štoperski par, u Ukrajini odbrana nije ličila na sebe, a protiv Litvanije ponovo je sve bilo na svom mestu i kako treba. Reaguje na vreme, dobro se postavlja, dobro sarađuje sa ostalim igračima iz poslednje linije.

ALEKSANDAR KOLAROV – Šutirao je, pokušavao da bude koristan u ofanzivi, kad već nije imao mnogo posla u obrani, asistirao je Luki Joviću pred kraj meča, ali je napadč Reala ponovo pogodio prečku.

SAŠA LUKIĆ – Asistirao je Mitroviću kod prvog gola za vođstvo Srbije 1:0. Dosta je pretrčao, dosta preciznih pasova imao, koristan u fazi odbrane i napada.

NEMANJA MAKSIMOVIĆ – Igrač koji ima visok procenat preciznih dodavanja, do ove utakmice imao je preko 80 odsto. Deluje možda neprimetno ali odradio je veliki posao za ekipu.

FILIP KOSTIĆ – Imao je po jednu šansu u prvom i drugom poluvremenu. Filip može sigurno da bude mnogo konkretnije nego u ovom meču, naročito kada je protivnik u rangu Litvanije. Morao je bolje.

DUŠAN TADIĆ – Fudbaleru Ajaksa su dovoljna dva poteza da pokaže koliko zna i koliko može da pomogne ekipi. Prvo je asistirao Luki Joviću, ali je ovaj pogodio prečku, da bi posle proigrao Mitrovića za 3:0.

LUKA JOVIĆ – Dva puta nije dobro reagovao jer je iz vrlo povoljnih situacija prvo poslao loptu u golmana iako je imao dva hektara praznog prostora da se namesti, da bi nešto kasnije bio u podjedbnako dobroj situaciji da postigne gol, ali je posle asistencije Tadića pogodio prečku. Da nije slučajno završio u Real Madridu dokazao je u 35. sjajnim udarcem i vrhunsmkim pogotkom. Drugi put je pogodio pšrečku posle asistencije Kolarova. Bio je to prvi pogodak Luke Jovića na "Marakani" od 2.decembra 2015. Godine i utakmice s Borcem iz Čačka (1:5)

ALEKSANDAR MITROVIĆ – Neko će reći da mu je lako da "trpa" Litvance, ali da li je baš tako?! Mitrović je bio konkretan, precizan i reagovao je pravovremeno. Dovoljno za dva pogotka.

ANDRIJA ŽIVKOVIĆ (od 71. Minuta) – Nije imao značajniji učinak

ADEM LJAJIĆ (od 81. minuta) – Zamenio je Filipa Kostića i iskoristio priliku koju je imao da postavi konačan rezultat 4-1. Bio je pred pretivničkim, a ne svojim golom kao priotiv Ukrajine, i to se svima isplatilo.

ALEKSANDAR KATAI (od 88. minuta) – Par minuta igre bilo mu je dovoljno da asistira Ljajiću kod gola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve