SIM: Spektakli u Valjevu i Pančevu

Sportske igre mladih ovog maja su apsolutni hit među školarcima širom Srbije.

Izvor: B92
Podeli
Foto: SIM/Stefan Cvetkovic
Foto: SIM/Stefan Cvetkovic

Na red su došli Valjevo i Pančevo.

Portal B92, kao medijski partner Igara, bio je prisutan na oba događaja. Kako su nam rekli sa raznih strana u ovom lepom graduj u srcu Srbije, da se ne sećaju kada je Hala sportova u njihovom gradu bila ovoliko popunjena.

Lično smo se uverili u to, a odlilčnom reakcijom koordinatora svih takmičenja Stefana Kovačevića i zaposlenih u hali, deca koja su ostala napolju, su puštena da uđu na parket dvorane. Nije bilo slobodnog mesta u Valjevu, a puno roditelja je ostalo napolju. Ceo grad je plesao u SIM ritmu i proslavljao praznik sporta, mladosti, igre i prijateljstva, koji spaja region.

Svečanosti u Hali sportova prisustvovali su dr Slobodan Gvozdenović (gradonačelnik Valjeva), Ivana Jovanović (prva dama SIM Srbije), Milan Gajić (odbornik u Skupštini Valjeva), Miroljub Ivanović (član Gradskog veća zadužen za sport), Miodrag Lazić (predsednik komisije za sport grada Valjeva), Željko Ostojić (koordinator Igara za Valjevo), Zorica Mijatović (sportska direktorka Dunav osiguranje Sportskih igara mladih) i drugi.

Foto: SIM/Stefan Cvetkovic
Foto: SIM/Stefan Cvetkovic

"Sve nas koji radimo na organizaciji i realizaciji Sportskih igara mladih, a ima nas na stotine, često pitaju odakle crpimo energiju da stalno budemo na visini zadatka i da svaki put odemo korak dalje i deci uvek pružimo više. Odgovor na to pitanje nikada se ne menja: motivišu nas emotivni trenuci kakve nam samo naši mali SIMovci mogu prirediti. Njihova čista srca, iskreni osmesi, njihov žar i elan na terenu, njihova borbenost i posvećenost, nova prijateljstva koja sklapaju, njihova sreća i još hiljadu drugih stvari od kojih nam srce često bude veliko kao kuća, daju nam neopisivu energiju i vetar u leđa da za svoje najmlađe prijatelje učinimo baš sve. Upravo takvu energiju dali su nam danas naši prijatelji iz Valjeva", istakla je Ivana Jovanović.

Baklju prijateljstva unele su talentovane Tamara Jeremić (streljaštvo) i Jovana Jovančić (rukomet). Ovaj čin propraćen je aplauzima i ovacijama, a čitav prizor još magičnijim su učinile i raznobojne konfete koje su letele dvoranom i maskota lav Viktor.

"Veliku zahvalnost dugujemo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i srpskoj Vladi, što je prepoznala koliko su ovakve stvari važne za decu. Važne za ceo region. Veoma sam srećan i ponosan što je Karavan radosti i prijateljstva Igara posetio Valjevo i zahvaljujem se i Ivani Jovanović na tome. Mi smo grad sporta, a sa nama su danas bili i poznati treneri i bivši reprezentativci Jugoslavije, Poček i Novokmet. Ovo je budućnost Srbije. I budućnost Srbije jeste upravo u ovoj deci i njihovom bavljenju sportom u školskom uzrastu", bio je presrećan gradonačelnik Valjeva, dr Slobodan Gvozdenović.

Foto: SIM/Stefan Cvetkovic
Foto: SIM/Stefan Cvetkovic

A već danas Igre su stigle u Pančevo, gde su na otvorenom terenu Sportskog centra „Mladost” po tradiciji tribine bile pune mnasmejane i raspoložene dece.

"Veliko mi je zadovoljstvo što Igre već treću godinu zaredom dolaze u Pančevo, a najveću zahvalnost za to dugujemo našoj Pančevki Ivani, čelnici Dunav osiguranje Sportskih igara mladih, kao i Ivanu Krgoviću i Nenadu Marinu, koordinatorima Igara u Pančevu. Ovo je jedna od najlepših, a sigurno i najbrojnijih sportskih manifestacija u regionu i ponosan sam na to što se ovako veliki broj dece iz Pančeva iz godine u godinu pridružuje Igrama. Jedna od najvećih vrednosti Igara je u tome što naša deca, takmičeći se, družeći se i igrajući se, savladavaju osnovne postulate života, a to su: razumevanje, poštovanje, uvažavanje različitosti, solidarnost i fer-plej", istakao je Saša Pavlov, koji je od strane SIM Srbije, dobio specijalno priznanje za doprinos razvoju Igara.

Svečanoj ceremoniji otvaranja Igara u Pančevu prisustvovali su i Tatjana Božić (članica veća zadužena za obrazovanje), Danijela Đaković (direktorka Predškolske ustanove „Dečja radost”), Dejan Perić (generalni sekretar Sportskog saveza Pančeva), Ivan Krgović (glavni koordinator za Pančevo), Marija Mihajlović (asistent predsednice SIM Srbije) i drugi.

Foto: SIM/Stefan Cvetkovic
Foto: SIM/Stefan Cvetkovic

Najemotivniji i najsvečaniji trenutak ceremonije otvaranja Igara usledio je kada je na teren praćena maskotom Viktorom, utrčala talentovana odbojkašica Aleksandra Gaćeša, uz pratnju svojih saigračica i učenica osnovnih škola „Vasa Živković” i „Miroslav Mika Antić”. Ovu prelepu sliku još magičnijom su učinili vatromet i konfete koji su poleteli ka nebu, na oduševljenje mališana sa prepunih tribina.

Organizatori su istakli posebnu zahvalnost pulu sponzora: generalnom sponzoru Kompaniji Dunav osiguranje, Kompaniji Coca Cola, Banci Poštanskoj štedionici, Elektroprivredi Srbije, Telekomu Srbija – MTS, Podravki Srbije, kao i lokalnim samoupravama, medijima i prijateljima, bez kojih ovakvih lepih stvari za decu ne bi bilo.

Foto: SIM/Stefan Cvetkovic
Foto: SIM/Stefan Cvetkovic

A kao što je već poznato, najbolje plasirane čeka put na Državno finale u Beogradu. Karavan radosti i prijateljstva, nastavlja put, u subotu na redu je Omoljica, nedelja je rezervisana za Banatsko novo selo, a ponedeljak put vodi na istok Srbije, grad Zaječar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu