Ovako bi mogao da izgleda "Rajko Mitić" FOTO

Na nedavno održanom konkursu za rekonstrukciju stadiona FK Crvena zvezda, među nekoliko zanimljivih predloga istakao se i jedan srpsko-italijanski projekat.

Izvor: B92, gradnja.rs
Podeli
Foto: FK Crvena zvezda
Foto: FK Crvena zvezda

Crvena zvezda nije izabrala nijedan pobednički projekat, već je dodelila tri "treća" mesta.

"Niko nije bio za prvo i drugo mesto. Neki su slali futurističke projekte za koje je potrebno 200 miliona evra, drugi su napravili samo kozmetičke promene, pa su zbog toga dodeljena samo treća mesta"
, objasnili su za B92 iz Zvezde.

Ovo rešenje predlaže koncept urbane strukture u kojoj bi se stadion razvijao paralelno sa okruženjem kao jedintveni sportsko-komercijalni sistem.

Jedan od ključnih aduta ovog rešenja je javna promenada koja bi povezala severno i južno područke oko stadiona, koji bi naravno bio centralna tačka.

Osim stadiona, projekat uključuje i druge objekte sportskog sadržaja, tržni centar sa lokalima, poslovne prostore, javne površine za odmor i relaksaciju i trenutno najveći problem navijača koji dolaze na utakmice Zvezde – parking.

Jedna od osnova koncepcije projekta je očuvanje identiteta Crvene zvezde, pa su autori zadržali prepoznatljivi tunel kojim igrači izlaze na teren ispod zapadne tribine.

Foto: FK Crvena zvezda
Foto: FK Crvena zvezda

Od izuzetnog značaja je i povezanost tribina zbog prepoznatljivih navijačkih koreografija, a prilikom koncepcije forme stadiona zapadna tribina je ostala dominantna.

Prvi sprat osmišljen je kao svojevrsna promenada – tzv. "prsten" koji omogućava stadionu da "živi" 300 dana godišnje, a posetiocima da dožive iskustvo Crvene zvezde kao jedinstvenog brenda.

strana 1 od 2 idi na stranu